esmaspäev, 21. detsember 2009

Vormsi saigi uue vallavanema - Uku Sulev Kuut



 (pilt ka,
et küla vahel uue vallavanema ära tunneks)
Jaa, teatud mõttes uus ajaarvamine on alanud. Vähemalt Vormsi kohaliku oma- ja isevalitsuse kontekstis. Endassetõmbunud, võõraste suhtes umbusklik Vormsi kogukond on valinud vallavanemaks väljast tulnu, no inimese, kes pole varem saarel üldse elanud. Vähemalt selle praeguse EV ajal ja vaevalt see teisiti oli ka I EV ajal sest eks see rannarootsi ühiskond oli veel suletum. Kohe tuleks ära öelda see, et uus vallavanem lubas siiski hakata täieliseks saare elanikuks. Ma sain küll nii aru, et siis sissekirjutuse kui ka füüsilise asukoha ehk elamise järgi. No oleks ka imelik kui suht vaese valla pea ja kõige suuremat palka saava inimese tulumaks läheks kuhugi teise omavalitsuse kaukasse.
Ja valiti see mees ka harvanähtavas volikogu üksmeeles: 7 häält kaheksast kohalolnud üheksaliikmelise volikogu liikmest. Vastaskandidaadist senine vallavanem Daina. Jüristo sai vaid ühe hääle. Tõenäoliselt keskerakonna ainsalt esindajalt volikogus- T. Okkonenilt. Vähemalt varem on kuulda olnud, et keskerakond (kus kandideeris ja kogus ka kenasti hääli Daina abikaasa) toetab Dainat. See oli ka ainuke selgelt märgatav teatud mõttes poliitiline moment praeguses valimistulemuses. Mille üle on mul hea meel. Kartsin hullemat. Sest uus vallavanem on küll rahvaliitliku taustaga (kandideerinud Rahvaliidu nimekirjas nii parlamendi- kui kohalikel valimistel), kuid Rahvaliidu praegust seisu ja seda, et praegu hääletasid tema poolt nii IRL kui reformierakondlike seostega volikogu liikmed, arvestades näitab see pigem seda, et suure poliitika parteilised mõjutused ja parteiline käteväänamine kohaliku poliitika ajamisel jäävad siin vast edaspidi tulemata.
Lõpp hea, kõik hea…Aga eks kogu see kaks kuud kestnud uue vallavanema valimise protsess natuke imelik oli küll…Algas kõik kenasti, avalik konkurss ja puha…Ja siis sumbus kõik uuesti kabinetivaikusse. Isegi kandideerijate nimesid ei antud kohalikule rahvale teada…Ajakirjandusest vilksatas korra läbi, et lausa 38 kandidaati olla olnud. Aga nimed…riigisaladus või isikuandmete kaitse või ei tea mis. Olla olnud väga tugeva omavalitsusliku ja juhikogemustega kandideerijaid…Hea küll, minuni, kes ma siiski natuke rohkem informeeritud kui keskmine vormsilane, jõudis näiteks inf, et kandideeris ka Deiw Rahumägi, kunagine Siseministeeriumi asekantsler. Millega tema näiteks põrus, et isegi volikogu lõpphääletuseni ei jõudnud,  pole keegi selgitanud…Muidugi, volikogu polegi kohustatud midagi rahvaga arutama, Valisite meid valimistel ära ja nüüd pidage mokk maas. Kuid taolisel juhul poleks ju olnud vajadust anda asjale nimeks avalik konkurss…Et siis seda avalikkust oleks oodanud rohkem.
Ja muidugi täiesti hämmastav oli veel kogu asja juures see, et ega tegelikult muidu just selles küsimuses väga kirglikke Vormsi inimesi enam ei huvitagi, kes see kaugelt tulnud ja ju võõras mees neid siin neli järgmist aastat valitsema hakkab. Nimelt oli võimalikku uut vallavanemat volikogu istungile vaatama tulnud tervelt 4 (neli) uudishimulikku…Seda imelikum on see, et mida küll kardeti, kui ei viidud avalikult läbi erinevate kandidaatide kuulamisi…Rahvas oleks ju saali ära mahtunud küll…

7 kommentaari:

  1. Kuidas sa Toomas oleks ette kujutanud 38 inimese ärakuulamist avalikult. Mina isiklikult ei suuda seda protsessi ka kõige parema tahtmise juures ette kujutada. Kui sul on tagataskus sellekohane retsept, ole hea ja pane oma mõtted kirja, et nelja aasta pärast oleks järgmisel volikogul võimalik see viga parandada. Samas jääb mul selgusetuks, kas probleem on valitud vallavanema isikus, valikuprotsessis eneses või lihtsalt selles, et alati kritiseerida kõike ja kõikki.
    NB! Võin oma kogemuse juures küll väitta, et endassetõmbunud ja võõraste suhtes umbusklik Vormsi kogukond on müüt. Pigem see ühe seltskonna foobi, mida tänapäeva meditsiin on võimeline ravima tablettide toel, ilma et tuleks patsient peitta kõrge plangu taha. Saagem oma elukibedusest üle ja vaadakem maailma avatuma ja selgema pilguga.

    Kauneid jõule kõigile

    Ove

    VastaKustuta
  2. Palju õnne ja jaksu uuele vallavanemale! Värskete mõtetega inimesed toovad ainult head.

    Mis puudutab aga volikogu ja vallaelanike kaasamist otsustamisse, siis tõepoolest - volikogu ei pea seda tegema, kuid kaasamine on valik, mille hea valitseja teeb. Esindamine tähendab ju ka pidevat konsulteerimist ja tagasisidestamist - miks otsustati üht või teistmoodi, esindatavate arvamuse ja seisukohtade ärakuulamist. Ma ei kujutaks ette, et ma ise valiksin endale esindaja (ükskõik mis valdkonnas ja ülesandega), kes minu küsimustele vastab "Sinu valik on tehtud ja nüüd olen mina see, kellel on ainuotsustamise õigus" või siis minu järelpärimise peale "Mis sulle siis nüüd jälle ei meeldi? Mis sa virised kogu aeg!".

    Mis puudutab aga metoodilist lähenemist 38 inimese kuulamiseks - siis .... metoodika puudumise taha ei maksa varjuda;). Valik (kas seda teha või mitte) oleneb eelkõige tahtest, metoodiline lähenemine (millisel etapil, kuidas, jms) eesmärgist. Kui peaks tahe olema, siis kõige lihtsam oleks kasutada tõenäoliselt internetipõhiseid meetodeid - mõtle, Ove, kui tore oleks kui iga soovija saaks esitada nädala jooksul kandidaatidele küsimusi ja vastused nendele oleksid kõigile nähtavad. Nojah - veebilehe kiireks kohandamiseks on vaja raha või siis hea programmeerimisoskusega vabatahtlikku (mis iseenesest ei ole ju ka võimatu). Ja teiseks - kogukonnalikmetele tekiksid omad soosikud, mis võiks raskendada kogu valikuprotsessi ja konsensuse leidmist. Või siis oleks tulemus sama (sest olen kindel, et parim kandidaat valiti), kuid selle vahega, et kõik tunneksid ennast valikuprotsessis osalisena. Aga võimalusi on kindlasti mitmeid ja teisigi.

    Järgmiselt lingilt leiab viiteid/näiteid/ juhiseid erinevatele kaasamise meetoditele - sisestada tuleb vaid mõned parameetrid ja voilà - süsteem pakub sobivaimad koos näidetega(http://www.peopleandparticipation.net/display/Involve/Home)

    Samalt lehelt leiab ka küllaltki lihtsas inglise keeles ja kokkuvõtlikult põhjendused, miks kaasamine on oluline ja milliseid väärtusi endaga kannab.
    Ka kaasamise hea tava (http://www.valitsus.ee/?id=4997) väärib lugemist, sest põhimõtted on hoolimata otsustest ja sihtgruppide suurisest enamjaolt universaalsed.

    Vallavanemale ja uutele vallavalitsuse liikmetele tulemuslikke kaasamisprotsesse soovides

    Maris

    VastaKustuta
  3. No kuule, Ove...Ma pole kritiseerima veel asunudki, ma pole kritiseerimisele veel mõelnudki...Ma ka arvan, et eks te ikka parima kandidaadi välja selekteerisite...kuid just tagantjäreletarkusega (et eile vallakodanike poolt nii väike huvi oli) peab ju nentima, et oleks küll saanud (tehniliselt) seda 38 inimese "katsumist" avalikult teha. Kui teil tõesti oli tegelik plaan leida Vormsile parim vallavanem just proffesionaalsete ja inimlike omaduste järgi, oleks asjasthuvitatute (Vormsi elanike) kaasamine sellesse protsessi ainult kasuks tulnud...Siin ei ole ju midagi vaieldagi. Te ei teinud katsetki kuidagi seda kaasamist organiseerida. Mis viib järeldusele, et te polnud kaasamisest huvitatud...Mis viib omakorda järeldusele, et teil olid uue vallavanemaga seoses mingid omad prioriteedid...Võib-olla õiged, s.t. tulevad asjale-Vormsi arengule- kasuks. Võib-olla mitte. Eks see selgub.
    Sa, Ove, oled minust jupp maad noorem mees, kuid väga nõukoguliku mõttelaadiga...Et kui ikka õiged inimesed (tollal ainult parteilased) on juba valitud ja teevad otsuseid, siis ülejäänutel olgu mokk maas...Mida nad vinguvad ja kritiseerivad..Ütlen veelkord, ma pole veel teiega alustanudki ja ilmselt veel jupp aega olen väga tolerantne uue vallavõimu suhtes. Ei välista sugugi võimalust, et tootegi uusi värskendavaid tuuli. Uue vallavanema juba tõite ja see on kahtlemata õige samm. Vaatamata väikestele protseduurilistele möödalaskmistele..

    VastaKustuta
  4. Selles osas on Toomas sul õigus, valik langetati Vormsi arengule kasuks tuleva kanditaadi kasuks,nii isikuomaduste kui ka proffesionnalseid oskuseid silmas pidades. Tehniliselt vast olekski võimalik seda läbi viia olnud, paraku inimlikust aspektist lähtuvalt ei oleks just kõige korreksem olnud kandidaate kui lihakäntsakat visata kõigile pureda. Mis puudutab laiapõhjalist kaasamist erinevatesse protsessidesse, siis kahe käega toetan seda ja nõuka aegses suhtumises süüdistada pisut alusetu. Taas kutsun kõikki üles positiivsete ja edasiviivate mõtete otsimisele ja ellu viimisele.

    ove

    VastaKustuta
  5. paul arvab, et iseloomustamaks tänast seisu iseloomustab vingelt link, mille lisasin. Kõik võiks olla nii ja kõigil hea.

    http://www.youtube.com/watch?v=uKmVYiE4l6g

    VastaKustuta
  6. Ühe jalaga ka nagu natuke selle ussisaarega seotud. Kallil naisukesel lausa tükk maad ka Förbys, sest ka ikka jälgin mis saarel toimub. Kunagi sai isegi ühe vallavalitsusega kohut käidud ja võidetud. Viimase aastad pole kahjuks saarele saanud ja sellest on kahju.

    Olen pidanud omavalitsusjuhi ametit kaua, õnneks küll tegin vahepeal ühe pikema pausi sisse. Kuuldes, et Vormsile valiti vallavanemaks inimene, kellel puudub omavalitsustöö kogemus, pani see mind tõsiselt imestama. Kui tegemist on tugeva juhiga, kes juhtinud erinevaid firmasid siis ilmselt saab hakkama, kui aga on olnud nn töövõtja ja käsutäitja siis kõrbeb kiiresti ja kahju mis selle ajaga tekitatakse on suur. Väikse valla juht peab olema väga hea inimestega suhtleja ja ka ise valmis käed külge panema aga veelgi enam peab ta suutma teised tööle panema. Teiste all mõlen vallarahvast, vallaametnike. Tööd saab ja tuleb teha nende inimestega kes sul just käepärast on, saarel pole paremaid kuskilt võtta.

    Igal juhul kui hr Kuut peab 1/2 aastat vastu ja suudab peale kulude ka raha saarele tuua siis on valik olnud õige. Elame näeme...

    Kuid kahtluse uss, et valik oli vale, on siiski sees. Täna nõuab töö omavalitsuses ka juba erialaseid teadmisi ja kompetentsi.

    VastaKustuta
  7. Kriis.
    Üks: "Teate, mul oli ehitusfirma, ehitasin pilvelõhkujaid ja pangamaju, nüüd käin peldikuid kasimas..."
    Teine:" Mul oli kõrgema klassi autosalong,müüsin ferrarisid ja lambordžiinisid, nüüd katsun hiina jalgrattaid kuidagi pähe määrida..."
    Kolmas: "Õmblesin kogu aeg töökindaid ja teen seda ka praegu, koletu mahv on peal, poisid, näeme hiljem..."

    paulilt. Ning vanarahvas rääkisivat, et kuis vana lõppes, nii uus kulges...

    VastaKustuta