reede, 2. aprill 2010

Räpane mäng Vormsi tuulepargi ümber

On mis on, tuleb mis tuleb, aga see tuulepargi saaga, kohalike inimeste võitlus oma elukeskkonna säilitamise eest läheb ajalukku eelkõige just tuulepargi läbisurujate poolt kasutatavate erakordselt räpaste meetodite poolest. Ja ei tea sugugi, et see selliste meetodite arsenal on juba ammendatud…Tulla võib veel mõndagi.
Alustame pealtnäha süütust desinformatsioonist, püüust desorienteerida kohalikke lihtsaid inimesi.
Kohalik maakonnaleht “Lääne Elu” avaldas eile (1.04) artikli selle kohta, et on algatatud allkirjade kogumine tuulepargi vastu. Täiesti neutraalne ja ülevaatlik lugu. Vähemasti “Lääne Elu” kohta. Ja siis selle loo kommentaariumis ilmus järsku üksteise järel 2 sellist kommentaari:
Vormsi volikogu   01.04.2010 (20:23)
Koska poolt (tema ju selleks saarele tuligi); Ivo Sarapuu poolt (tema on seotud talvitujate valimislubadusega ja kokkulepetega, nagu ta ütles), Rammul poolt (majutab Koskat), Kaabel poolt (tal küll suu vett täis selle koha pealt, aga kui vastu oleks, oleks vast juba sõna võtnud - kui ikka on aus mees?), Allik ? (kõikuv hääl, pigem hääletab poolt või jääb tulemata volikokku); Sarapuu Ene ? (väga kõikuv hääl; pigem poolt sest ei jätku julgust neist meestest erinevalt hääletada), Streng vastu (läheb korda ka saarerahva arvamus), Hokkonen vastu (aus saare mees), Valm ? (pigem vastu, aga kas jääb ärarääkijatele kindlaks vastuseisjaks?). Ei taha küll isiklik olla, aga nii on kõige selgemini näha, kuidas tegelikult seisud on ja kuidas väikese volikoguga on kergem soovitud tulemust saada. Ja lõpuks on ju volikogu ja selle liikmed avalikkuse ees vastutavad, mis siin ikka salatseda.

leopold   01.04.2010 (21:24)
Toomas , kirjuta oma nime all kui midagi öelda tahad

Noh, siinse blogi teadaolevalt mitte väga tagasihoidliku autorina arvan, et lgp.”leopold” pidas Toomase all silmas mind…Kuid siinkohal pean esinema avaldusega. Ma nimelt ei kommenteeri peale seda, kui hakkasin rohkem kui 4 ja pool  aastat tagasi seda ja natuke hiljem teist (tomp.wordpress.com) blogi pidama, enam kuskil täiesti anonüümselt. Kasutan ainult blogide pseudonüüme “tom” ja “tomP” ja et end ja oma arvamust isikustada ning teha vahet teiste “tom”-de arvamustega, lisan tavaliselt viite oma blogile. Ja “Lääne Elus” ei kommenteeri ma absoluutselt pärast seda, kui nende ajakirjanik Ivar Soopan arvas end olevat nii kõva mees ja nii tugeva parteilise seljatagusega, et võttis mind ette oma blogis mõnitamiseks…
Aga nüüd asjast endast ja selle taustast, et miks mind igast võimalikust ja võimatust asendist püütakse rünnata.
Kaldun arvama, et selle teise kommentaari autor teadis väga hästi, et seda esimest ei kirjutanud mina. Sest kuigi see on kirjutatud kohalikke olusid ja suhteid hästi tundva isiku poolt, ja üldjuhul on volikogu liikmeid ja nende võimalikku käitumist tuulepargi hääletusel iseloomustatud suht adekvaatselt, on seal selliseid nüansse, millest mul polnud aimugi (näiteks kes pakub Koskale majutust) ja samas vaikitakse selle räpase mängu juures kõige olulisemast asjast: kuidas saavutati selline volikogu koosseis…Ehk siis ennetada mind tegelikult kirjutamaks midagi taolist. anda ette võimalikele lugejatele hinnang, et olen ainult mingi tagaselja susija ja intrigant.  Seega algul pidasin ka täiesti võimalikuks, et need kaks järjestikkust kommentaari kirjutas üks ja sama isik just eesmärgiga diskrediteerida siin seda blogi ja selle autorit. Õnneks see nii ei olnud ja esimese kommentaari autor, Taavi, selgitas seda. Tänud talle.
Eks ma olen mõnevõrra hell juba muidugi, sest ka siin ju ilmub pidevalt anonüümseid kommentaare vähem või rohkem rafineeritud demagoogiliste vihjetega peeglisse vaatamise vajalikkusest, et ka siinne autor valetab, et ka siinne autor ajab mingit oma asja, nii musta, et väljagi öelda ei julge…jne. Eks ära hakkab tüütama, aga teadmiseks neile varastamist elunormiks pidavatele susijatele: ma ei ole teiesugune...
Kuidas aga  need asjad ja võimalikud arengud tuulepargi rajamise küsimuse volikogu hääletusel siis tegelikult on ja tõenäoliselt olema saavad.
Teatavasti kirjutati enne viimaseid valimisi Vormsi valda sisse 80-100 uut elanikku. Ca 1/4 elanikest ja kaugelt rohkem kui 1/4 valijatest, sest uued elanikud olid valdavas enamuses üksikud valimisealised inimesed. Ka nende uute vormsilaste valimisaktiivsus oli erakordselt kõrge. Arvata võib, et selle grupi siseselt lähenes valimisaktiivsus 100%, sest kogu valla aktiivsuse tõstsid nad oma aktiivse osalusega 81%-ni. Ehk siis reaalsetest valijatest moodustasid nad juba ca 1/3. Viimaste kolmede kohalike valimiste, kus 2002. ja 2005. a. valimistel selliseid sissekirjutustrikke praktiliselt ei harrastatud, põgus analüüs näitab, et praktiliselt kõik need 80 või rohkemgi “uute vormsilaste” häält läksid võitnud nimekirja 6 liikmele, ehk siis täpselt neile 6-le inimesele, kes said need 6 kohta Vormsi 9 liikmelises volikogus. Minu arvamus on, et need kohad osteti nende “uute vormsilaste-uute valijate” käest kellegi poolt millegi läbisurumiseks. Üks “see midagi” on kindlasti see tuulepark…eriti räpane on asja juures see, et kindlasti osa volikogu liikmeid, kellele tigutati juurde neid ostetud hääli, mille tulemusena nad siis tegelikult saidki volikokku, suure tõenäosusega ise ei teagi, et osa nendele tulnud hääli on just “sellise” päritoluga. Kuigi aimata ju võiks ja mitte lasta end sesse räpasesse mängu sisse tõmmata. Aga praegu on juba hilja, asja organisaatorid ja nende poolt lollitatud on ühes paadis ja põgeneda pole õieti kuhugi…Arve volikogusse saamise eest esitatakse ja see saab olema krõbe…

11 kommentaari:

  1. Kas probleem on valimis kaotus,mitte ise mõjutamises või tuuleenergias?Kui tuleks sõda siis oleks Vormsi välja surnud kuna need närivad raudselt üksteisel kõrid läbi!!!

    VastaKustuta
  2. Mõned päevad tagasi tekkis siin ühe teise teema all vaidlus, kus Anonüümne kodanik süüdistas mind valetamises ja väitis, et 11.märtsil Lääne maakonna tuuleenergeetika TP KSH programmi huvigruppide koosolekul ei osalenud Vormsi Tuulepargi esindaja. Tegemist oli nimeliselt kutsutute, huvigruppide koosolekuga.
    Nüüd tekkis võimalus asi klaarida ja tõendada, et ma ei ole kellegi peale valetanud. Nimetatud koosoleku protokoll on nüüd maavalitsuse kodulehel üleval ja seal on loetletud ka koosolekul osalejad. Inimene Vormsilt oli Ove Koska, kes tutvustas end kui volitusega esindajat Vormsilt. Registreerimislehel oli tema allkiri Vormsi Tuulepargi taga. Ehk siis ilmselt esindas see mees siiski Vormsi tuuleparki.

    VastaKustuta
  3. To Markki,.Ma ei tea mida tahad tõestada kuid Tuulepargi poolt pole sellel kohtumisel kedagi käinud. Ja kui seal on märgitud midagi sellist siis on toimunud viga. Sai küll sinna kirja pandud nimi kuid ei jõudnud sinna,kahjuks.Aga nagu aru saan siis see sinu mõttelõnga ei mõjuta enam.

    VastaKustuta
  4. Ennekuulmatu!!!

    11.03.2010 Haapsalus toimunud tuuleenergeetika teemaplaneeringu huvigruppide koosoleku protokolli leiab aadressilt http://www.lmv.ee/index.php?id=35694 (all servas Huvigrupid_protokoll_11032010)

    1) protokolli alguses on kirjas kõik osavõtjad, muuhulgas Ove Koska
    2) protokollis on dokumenteeritud Koska sõnavõtt “Koska: Ida-Virus pole aastaid lahtise aknaga magatud”
    3) teised osavõtjad nägid sellel koosolekul Koskat oma silmaga

    Ja ometi väidab Koska, et ta ei käinudki seal. Ta teab, et teda seal nähti ja et tema sõnad pandi kirja, aga sellest hoolimata jätkub tal häbematust valetada otse suu sisse. Just see ülbe enesekindlus et “ükskõik, mis te ka ei räägiks jääb minu sõna ja tõde ikka peale” on erakordselt tülgastav.

    Valimisplatvormi Ka talvel Vormsil liikmetele: mida te kavatsete sellise mehega ette võtta või iseloomustab selline käitumine teid kõiki?

    VastaKustuta
  5. Kodanikud kommenteeriad, millises sõnavõtus ma olen maininud , et mina ei käinud 11.03.2010 teemaplaneeringu tutvustamisel. Paluks eelnevalt kontrollida fakte ja proovida eristada tõde vastavalt oma suutlikuse tasemel. Kurb kui lahmitakse kommentaarides oma rikutuse tasemel. Toomas kirjutab räpasest mängust, tundub , et räpane see mäng on aga kelle poole pealt?

    VastaKustuta
  6. Ove, hakkad vist taipama, millise kivi all vähid peidus on...Te võite siin oma tuuleäriga sattuda kergesti samasse situatsiooni, kui on Annus seoses maavahetuste värgiga. Minu isikliku arvamuse kohaselt ebaõiglaselt...

    VastaKustuta
  7. http://www.noavv.ee/tuulepark.html
    Lugege, vormsilased, mida Randar Tamm ja Jaan Mell Aulepa ehitamisel lubasid. Kas tuleb tuttav ette? " Planeeringu lahendus on kindlasti kompromiss, mis arvestab nii arendaja ja ekspertide soovitusi kui ka kohaliku rahva, valla ja riigi põhjendatud ühishuve 40 MW tuulepargi rajamisel." Mingit kompromissi ei tulnud, elanike arvamust ei arvestatud. Tuulepark müriseb ja koliseb, kuigi lubati,et "tuulepargist väljaspool viibiva terase kuulajani pigem tema lähedusest kostuv tuule vihin, lehtede sahin, muu looduslik või olmemüra." Lehtede sahinat ei ole tuulikumürast küll enam võimalik eristada. Linnueksperdid soovitasid tuulepargi töötamise ajal iga-aastast seiret, sedagi pole tehtud, kuigi mõju linnustikule oli Aulepa puhul kõige suurem prognoositud keskkonnamõju. Tuulepargist põhjas asub Natura-ala ja seal elab must-toonekurg. Aga seegi ei loe. Soodsat elektrit ei tulnud, töökohti ei tulnud.
    "Tavapäraselt enim kardetud müra on summutatud nõutavast üle 2 korra suurema kaugusega. " . Mingit nõutavat kaugust ei ole üheski seadusandlikus aktis sätestatud, seetõttu osutus isegi tegelik vahemaa 800-900m majade ja tuulikute vahe lliiga väikeseks. Müra on tugev, ei lase magada ega elada. Kõige suurem hirm on selles, kuidas ikkagi mõjub müra ja just madalsageduslik, tervisele, eriti laste tervisele? Eestis ei anna sellele keegi vastust. Kindlasti ei ole see Terviseame

    VastaKustuta
  8. Kuulge vormsilased, looge õige MTÜ “Ei Vormsi tuuletööstusele”, mis koondaks ja koordineeriks juriidilise isikuna kogu vastuseisu Vormsisse kavandatavatele hiigeltuulikutele. Juriidilise isikuna tegutsedes oleks teil palju rohkem võimalusi ja vastuseis oleks märksa ametlikum.
    Oluline on ka, et soovijad saaksid MTÜ tegevuse toetuseks annetusi teha. Kampaaniateks, aktsioonideks, sõltumatute ekspertide kaasamiseks, õigusabiks jne.

    Kõige olulisem aga on see, et sellest MTÜ-st võiks ajapikku välja kasvada laiapõhjaline positiivse programmiga valimisliit, mis ei annaks järgmistel (või erakorralistel) valimistel praegusele klikile enam võimalustki.
    Vormsi elu saab arendada ka elu- ja looduskeskkonda säästvalt!

    Anne

    VastaKustuta
  9. Aga saarel on juba MTÜ Läänerannik, kes seda kampaaniat osavalt juhib. Annetusi võib sinna teha küll. MTÜsid on teisigi, aga tuleb õigesse kohta toetus poetada.

    VastaKustuta
  10. http://puhaselu.blogspot.com/2009/10/tuulepargid-muudid-ja-tegelikkus.html

    tuule juttu natuke teise blogi valguses, eks see tõde ole kuskil vahepeal

    VastaKustuta
  11. Kiviõli, Sonda ja Maidla elanikud pöördusid Euroopa Liidu ja rahvusvaheliste keskkonnakaitseorganisatsioonide poole palvega korraldada sõltumatu ekspertiis Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-s toimuvate keskkonnarikkumiste ulatuse tuvastamiseks.
    Pöördumine, millele on alla kirjutanud ligi 700 inimest, saadeti Euroopa Komisjoni keskkonna peadirektoraadile, Euroopa Keskkonnaagentuurile, Rahvusvahelisele Looduskaitseliidule (IUCN) ning ÜRO Keskkonnaprogrammi (UNEP) Euroopa regiooni osakonnale.
    Senised pöördumised järelvalvet teostavate Eesti ametkondade poole pole tulemusi andnud, kuigi sõltumatute eksperthinnangute järgi põlevkivi kaevandamine Kiviõlis toimub vastuolus Euroopa Liidu poolt kehtestatud direktiividega ning sellega võivad kaasneda pöördumatud keskkonna reostused.
    «Pöördume ELi poole viimases hädas, sest senised pöördumised järelvalvet teostavate ametkondade poole pole andnud mitte mingisuguseid tulemusi,» ütles kohalike elanike esindaja Svetlana Heino.
    Heino sõnul rikub Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnakaitse nõudeid juba pikka aega. Kõige hullem on õhureostus. Kiviõli Keemiatööstuse toimub pidevalt tolmu, tuha ja heitgaaside maksimaalselt lubatud kontsentratsioonide mitmekordne ületamine.
    Kiviõli Keemiatööstuse katlamajast väljuv suits on pea kogu aeg tumemusta värvi ja spetsiifilise lämmatava lõhnaga. See annab tunnistust sellest, et kasutatavad põlevkivi töötlemise ja põletamise tehnoloogiad on ebatäiuslikud ning et põletatakse aineid, mille käitlemine sellisel moel pole lubatud ja samuti atmosfääri väljaheidetavad gaasid ei läbi puhastamisprotseduuri.

    VastaKustuta