reede, 26. märts 2010

Vormsi vallavanema ja volikogu esimehe seisukoht Vormsi tuulepargi küsimuses

Oi, kuidas tahaks lugejaid sellest teavitada. Kuid eks ta kergelt keeruline ole. Isegi pärast äsja külastatud nn. infotundi, mis valla kodulehel väljareklaamituna  vaikimisi ju seda nagu lubaks. Sest kellel veel, kui kõrgetel valitud rahvaesindajatel võiks selline seisukoht olemas olla ja mis takistaks seda neil siis ka välja öelda…Kahjuks jäi kogu kohtumisest just see mulje, et on mingi kõrgem jõud, kes ohjab kuskilt kõrgemalt Vormsi rahva poolt valitud võimuesindajate tahet ja ka suuvärki...Volikogu esimees ei tahtnud sel teemal ise üldse mitte midagi rääkida ja lükkas kogu kupatuse meie vallavanemale, kes oli vastavalt oma muusikaprodutsendi pehme elukutse tausta taagale nii tõsise küsimuse selgitamise juures  ilmselt raskustes. No piinlik oli. Vallavanem oli küll (või talle oldi) ette valmistanud Powerpoint esitluse taastuvenergeetika riiklikust tähtsusest ja sinna juurde jutu sellest, kuidas ikka riik tahab ja teeb..ning väiksel Vormsi vallal polegi nagu midagi teha…Kuigi tema isiklikult on väga vastu ja ta saab aru küll, et ka kõik teised on siin vallas vastu…Aga, no midagi pole teha, tuleb oodata, käib nelja maakonna teemaplaneering, ja kuigi ka sellest pole midagi oodata, niikuinii teevad ära,… tuleb ikkagi oodata…Esitage  vallavalitsusse ja volikogusse oma mõtteid ja ettepanekuid…Et siis jumala pärast rahvas ise  ei võtaks ette mingeid aktsioone oma õiguste kaitseks…vaid ikka kooskõlastatult.
Kokkuvõtteks. Asi on tõsisem, kui varem välja paistis. Keegi on suured rahad likku pannud ja õigustatult ootab, et need paisuks. Jutt ootamisest tähendab ainult seda, et oodatakse sobivat momenti asja volikogust läbi liigutamise suhtes…

6 kommentaari:

  1. Kas vormsilased ikka teavad, et kolmapäeval 31.märtsil kell 11 toimub Haapsalus 4 Maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringute lähteseisukohtade ning KSH programmi avalik arutelu?
    Sinna peaksid tulema kõik Läänemaaga seotud inimesed, kes oma kodukoha (või suvekodu) tulevikust hoolivad. Just selle teemaplaneeringuga pannakse paika need alad, kuhu kohalikud omavalitsused detailplaneeringutega hiljem tuuleparke rajama hakkavad. See puudutab VÄGA OLULISELT ka Vormsit- kui Lääne maakonna teemaplaneeringu käigus joonistatakse Vormsi kaardile alad, mis on tuuleparkide rajamiseks sobivad, siis on vallal hiljem äärmiselt raske, kui mitte võimatu detailplaneeringu algatamisest keelduda! Just praegu saavad kõik vastutustundlikud kodanikud oma sõna sekka öelda ja samas ka oma silmaga näha, kuidas asjad tegelikult käivad ja mil moel neist plaanitakse teerulliga üle sõita.
    Antud juhul võib tõmmata paralleeli-kui valimas ei käinud, ei ole täna moraalset õigust joriseda,et pole võimuteostajate nägudega rahul = Kui praegu maakonnaplaneeringul kodanikud ja kodanikeühendused ei sekku, on pärast kahjuks hilja ja parastatakse-kus te õigel ajal olite? See, et inimesed asjast teadlikud ei ole ja ajakirjandus teemat eriti ei kajasta, ei ole juhus. Aulepa kandi rahvas tundis omal nahal, kui ebameeldivad ja tülikad külalised me oma mõistlike argumentidega olime sama planeeringu avakoosolekul! Väga kuri oli meie peale mees, kes esindas Hanila tuuleparki, samuti mees, kes volitusega esindas OÜ Vormsi Tuulepark!
    Vormsilased, palun osalege!
    Koosolek algab kell 11 ja ilmselt on arvatavasti kella 14-ks lõppenud, sest sama päeva teine koosolek algab Noarootsis juba kell 15. Õhtusele Vormsi praamile jõuab kindlasti.
    http://4maakonnatuuleenergia.hendrikson.ee/
    Dokument, mida sel koosolekul käsitletakse on siin: http://www.lmv.ee/index.php?id=35694
    Pühapäeva õhtuni võib esitada sellele programmile oma vastuväiteid, ettepanekuid ja küsimusi. Samas ei ole seaduses öeldud, et sama ei võiks teha avalikul koosolekul.

    VastaKustuta
  2. Kuid, kus see toimub? 31. märtsi koosolek?

    VastaKustuta
  3. Eks see tuuleenergia teemaplaneeringu arutelu ole üsna tüüpiline me e-riigis: kuskil nagu teatakse, et arutelu toimub (seaduse tasandil nagu ette nähtud), aga konkreetset infot on tõepoolest raske leida...Paistab küll, et infotunni plaaneerijaid ei huvita mitte avalikkuse aktiivne osavõtt vaid pigem ..et saaks piinliku asja rutem kaelast ära ja hiljem öelda: tegime kõik, et kaasata...aga välja tuli nagu alati....tegelik Koht on siin:
    kolmapäeval 31. märtsil 2010 kell 11.00 Lääne maavalitsuse saalis (Lahe 8, Haapsalu)
    11.00 Lääne maavalitsuse saalis (Lahe 8, Haapsal

    VastaKustuta
  4. Võtke kindlasti osa avalikust koosolekust, teate miks? Sest see ju avalik koosolek. Mida siis need tuulepargi mehed nii kurja seal ütlesid, oleks huvitav teada?

    VastaKustuta
  5. Ei tahaks küll väga musta pilti maalida, kuid stsenaarium meenutab 2006.a Krimmi holmi planeeringut Haapsalus.

    Aastakese varem teatas Haapsalu muinsuskaitse Tõnis Padu Lääne Elus, et Krimmi holmile sobib ainult madalasustus.

    Läks natuke mööda ja "arendajad" tulid ilusate "funk" majadega. 7 korruselistega!!!

    Ja Padu istus punase näoga avalikustamise koosolekul ning kokutas arendajate taktis.

    Mõni kasutaks siinkohal väljendit "Money talks and bullshit walks"

    Peale suurt sõdimist miljööd väärtustavate kodanike poolt vähendati korruseid kolme peale, aga sobimatud kortermajad jäid ikka planeeringusse.

    Õnneks jõudis kohale kinnisvara kriis...

    Raha haisu paistab aga mujaltki tulevat... Kahjuks õitseb Ida-Euroopalik ärivalitsemise "kultuur" edasi.

    VastaKustuta
  6. Kahjuks uus vallavanem ongi selline tuulepark. Kui jutt ka enam veenav ei ole, siis on mäda käes. Sest jutu peal mehe imidz üleval püsibki, teod on väga nadid.

    VastaKustuta