reede, 2. detsember 2005

Sõnavabadus Vormsi Vürstiriigis

Sihuke väljend tuleb keelele, kui on selgunud sellise pisiasja nagu viite sellelesamusele blogile Vormsi valla kodulehelt ärakoristamise üksikasjad. Nagu on selgunud, avaldas lahkuvale vallavanemale survet kodulehe administraatorile sellealase korralduse andmiseks vastselt võimule pääsenud volikogu esimees Ivo Sarapuu. Tõepoolest, mees tunneb end uues ametis peaaegu jumalana, vähemalt Vormsi Vürstina, näidates alamatele,mis on hea lugeda, mis mitte; milline arvamus on õige, milline vale;kus võib kriitikat teha, kus mitte. Julgen härra volikogu esimehele meelde tuletada, et volikogu esimehe võim piirdub siiski vaid volikogu arvamuse edastamise eelisõigusega, ei midagi enamat. Minu teada pole volikogu päevakorras olnud küsimust sellestsinatsest blogist ja sellest, kas ja kuidas võivad Vormsi valla alamad seda lugeda, kas nad võivad üldse teada, et selline asi on olemas. Ja kui selline asi tulebki päevakorda, siis see näitab alles taset!

Ega midagi kiita pole ka vana, niikuinii nädala pärast lahkuva vallavanema truualamlikus käitumises, kus innukalt "yes, sir" noogutades käed suruti püksiviikidele ja anti korraldus koristada saatanlik viide veel kõlvatumale asjale, kus muide ta ise oli oma vabast tahtest võrdväärne osaline. Sest see blog oli alguses (kuni eilseni) vabatahtlik kollektiivne asi, kus mina olin lihtsalt hulga usinam kirjutaja, aga et teised väga ei kirjutanud....ei tunne endal suurt süüd.

20 kommentaari:

  1. Ei, isiklikku solvumist on siin küll minimaalselt,kui üldse. Ja mingeid lugejaid see blogi viite ärakoristamisega ka ei kaota, see on mulle hästi, paremini kui kellelegi teisele , ja täpselt teada. Aga probleem ongi suhtumises eriarvamusse ja võimu kasutamises selle suhtumise väljendamisel. See on masendav

    VastaKustuta
  2. Üks härrasmees pakkus kunagi välja termini "pohhuism", mis on siiani käibel. Ja sealjuures küllaltki jääva suurusena.
    Pakuksin tulevikku kaedes eesti keelde sõna " schenkenberglema" või "schenkenberglus".
    Mis aga Meelisesse puutub, siis " seda oligi arvata". Niisugust tühikargajast tuulenuusutajat, kes ühel hetkel enesepesu nimel milleks tahes valmis on, mujal on raske leida. Poiss pole vassimise ja sullerdamise eest lapsepõlves korralikult vitsu saanud. Ema kallistas liiga kõvasti ja isa lasi kogemata mõne korra maha kukkuda. Aga lapsepõlv oli tal õnnelik, sest poisslapsena oli tal vähemalt, millega mängida.
    Aga üldiselt soovitaksin isekeski vahet teha kibestumise, nördimise ja kurbade tõikade nentimise vahel. Eriti võiks läti inimesele nende kolme asja eripärasid selgitada.
    Jõudu ja õnne ikka.

    VastaKustuta
  3. Et ei oleks tühjast tüli ja pasast paksu pahandust, ütlen, et olen anonüümus2. Muidu hakka veel autoriõiguse vargusest kohut pidama. Pean silmas eelmist kommi.
    Jõudu ja õnne ikkagi.

    VastaKustuta
  4. Oh-hoi! Kas tõesti, Meelis, võtaksin kah sõna ja hakkaksingi pihta? Ainult et kuue ja seitsme vahel on mu isiklik aeg ja sellega toimin oma parima äranägemise järgi, nii et audientsi sel ajal ära looda. On ääretult meeldivamatki teha. Kuid kui juba ise ettepaneku tegid, eks siis võtan ette. Ainult et siinses jututoas. Ehk mõni aitab midagi lisada või minu eksimusi parandada.
    Ilmselt ei olnud käesolev päevik ( mida, pagan, ta BLOG peab olema?)niisuguseks maadejagamiseks loodud, pigem ikka valimiste jaoks. Paraku näivalt ei aidanud. Ning kuna valimised otsas ja jututuba võiks säiluda, tehtud ja kaunike, siis vististi pole kole kui siin ka muud juttu teha.
    Meelis, oled Sa kuulnud, et kui viljalaeva trümmides on rotid viimse kui terakübeme ära söönud, siis konjuktuurselt agaraimad hakkavad muid võimalusi otsima. Laev on tugevasti vantidega kai küljes ja juba üks neist tulebki mööda vaierit maale, kus tuhat võimalust. Ei ole see, et uppuvalt laevalt põgenetakse. Ta on lihtsalt tühjaks söödud.
    Kas Sulle ei tundu, et oled esimene rott? Võimalik, et ainus? Tahaks loota. Või mis siin ikka loota, see olevat lolli leib.
    Tahan lihtsalt öelda, et see, mis käesoleva päeviku viite Vormsi kodulehelt eemaldamisse puutub, on Sinu puhul minu silmis esimene lähim prohmakas kui ajaarvamisega siitpoolt alustada.
    See, kes niimoodi, käed püksiviikidel, lotut kergitab, on teistele pähekusija. Sa vist sellest arusaamisega eriti ei hiilga. Eks ole. Kui homme-ülehomme aega on, lisan järgmise detaili Su üllast ja küpsest vanemaperioodist. Su soov on siiani veel seaduseks.

    Ah niisama veel - Enn! Tervitan. Kui meelest läks, siis ...webtelek.com ja sellest Nashe Kino. Mõistlik on vähemalt veerand megaga maha võtta, saab päris talutava pildi fullis. Kui aga kannatab, siis maksiga, on heli kah hea ja ei haki. Seal on muud veel. Lõbusat nostalgiat.
    Tänaseks pillid kotti.

    VastaKustuta
  5. A kes on üldse vormsi kodulehe adminn? Paistab, et on lillede asemel vorsti saanud, et et nii kohe jookseb ja ei ole põrmugi erapooletu.

    Külm Talv Vormsil, st. Ivo, kas Sul on meeles hetk umbes kuus aastat tagasi kui küsisid, mis seesinane tsee-dee-plaat on? Imelik oli tõdeda, et tänaseks päevaks on niisuguses laadis teadmatust. Või mõni hetk varem - "ei, ma mobiilidest ei tea midagi ja ei tahagi teada". Huvitav, miks Sa uueneva ja areneva maailmaga sammu ei taha pidada? Selge see, et oma asi, mislaadi oma eelistusi kasutad, aga ikkagi... Mul on küll väheke kummastav feodaal-agraarset mõtteviisi tänapäevasel hetkel tõdeda.
    Seda enam, et olen siinne ja pean aksepteerima praegust võimu. Vastasel juhul vaataksin kaugelt ja mõtleksin, et, mu jumal, küll on väikese eesti sees imelikke kohti, kus elavad Suur Peeter, Väike Peeter, Kull ja Kaaren nupukad ning pinutäis halle tuulelipukesi.
    Mis teha. Pole kaugeltki minu ampluaa midagi muuta ja mõne lihtlabase pätiga ühe laua taga istuda, sest on hästi meeles kui kunagi keskkooliaegses sõjaväelaagris olles üks leitnandinaga välikäimlasse kukkus, siis paar tundi välja kougiti ning hoolimata rängast pesust mitu aega tagantjärgi haises. Olevat teenetemärgid kah sinna põhjatusse auku kaotanud.
    Personaalsed tervised Meelisele. Märgusõna "mast".

    VastaKustuta
  6. To Paul - see sinu meeldetuletus -"keskkooliaegses sõjaväelaagris olles üks leitnandinaga välikäimlasse kukkus, siis paar tundi välja kougiti ning hoolimata rängast pesust mitu aega tagantjärgi haises" - paneb mõtlema, olid vist ise see väljakühveldaja. Sull tuleb see super hästi välja. Jõudu.

    VastaKustuta
  7. To Paul: Sinu probleem on ikka puhtalt meditsiiniline. Ei ole võimalik, et üks inimene absoluutselt kõigiga tüli ülesse oskab kiskuda...Äkki Sa peaksid mingi kontaktspordiga tegelema hakkama? Saaksid pasunasse ja saaksid ehk ka ise anda?

    VastaKustuta
  8. No ühest asjast ei saa aru, kuidas on võimalik et vallavanem on üksi võimeline käkki keerama? Mille jaoks siis on vallavalitsus?!Või teevad nad seda kõik koos ja Meelis võtab löögi endale...Mine sa tea...Aga siin eelpool kirjutajatele-kritiseerijatele, selle asemel et mingeid vihjeid külanaiste tasemel tekitada võiks tõesti konkreetsemalt kirjutada.saarerahval on ju ka õigus teada, mismoodi tõde välja näeb.Ja blogi tegijatele ikka jõudu! Tore, et on koht kus ennast nendel välja elada, kes muidu ei julge oma arvamust avaldada ja võibolla teistmoodi ei oskagi. kes teab...

    VastaKustuta
  9. Vormsilane, kui sa oled Meelise pooldaja, miks sa siis häbened ona nime avalikustada?

    VastaKustuta
  10. Anonymous-eid rohkem kui üks, ja et sitaga mitte üle valatud saada, Paul siin kergekäeliselt loobib, on parem ja mõttekam nime mitte kirjutada. Aga sa ise?

    VastaKustuta
  11. vahet ju ei ole kas Meelise pooldaja või mitte, sest puhtalt uudishimust tahaks teada, millest jutt käib?

    VastaKustuta
  12. Oleen Martna mees ,küsin,Miks on
    Vormsilaste vahel nii si... suhted.

    VastaKustuta
  13. Kui nii, siis nii.
    Tõstsin selle kinda maast üles, mis mulle heideti ja eks siis pea hakkama nahka kaitsma. Kõikvõimalike anonüümuste eest.
    Aegade hämarusist saati on anonüümseid kirjasaatjaid tühjaks kohaks peetud. Mis parata, et ka täna ja siin mõni oma isikut teada anda ei taha. Alles hiljuti nimetati selliseid " grupp seltsimehi". Pole midagi uut siin päikese all. Juba mäletamisi ammu pandi kirja: " kae, poig, kõrrass herelisepessä kusta, küll siss nätäh , kuda jala` kannave" ( Alma Anikats,1961).
    Herilasepessa võib ka kuuma raua ajada. Tulemus on konstantne.
    Tahan sellega mainida, et teadupärast kui nad su lakas kuitahes suuri ja palju pesi teevad, parem on mitte torkima minna. Tõmba pea õlgade vahele ja leegi kus kurat.
    Paraku ei saa sellega leppida. Kellele meeldiks tema elamises peremehetsevad vöödilise perse ja mürgise nõelaga asjamehed? Nojah, kui just neid ei puutu, siis veel, aga pole ju mõistlik oma elamises kihvtiste linnukeste ülemvõimu taluda ja justnimelt nende kehtestatud reeglite järgi elada?
    Ka nemad muidugi on siin maamunal jumala loomakesed, kuid kes kelle järgi siis snitti võtma peab? Kas inimelukogum peab pesakonna mürgiste pinisejate, kes tegelikult mingeid maiseid väärtusi ei loo ja lihtsalt ülejäänud ümbruse arvel elavad, pärast kogu aeg kiivrit ja kausti kandma ning õhtul peale päevatööd nürimeelselt järjekindla kergendusega õhkama, et küll täna läks hästi - mitte ühtegi nõelamist ja uut pesa, ei tea ainult, mida nad homme teoks teha võtavad, oh issaristike.
    Pikk sissejuhatus tuli, kuid kuna olen otsustanud mõttearendusega oma vabast ajast hommikuks hakkama saada, siis vähemalt enese ees tahan aus olla ja nii toimida. Kelle ees siis veel?
    Anonüümlejatele lisaks, et mu ema (olgu muld talle kerge) ei õppinud elava elu jooksul raamatueestikeelt ära, kuid seda suurem ja puhtam on Ta tõdemus: " Poig, ärä pelgä pinisi, kes versta päält lärtsme hakkave, kae, et no aidanurgatagutse pimmen ja hiilväs`kanda ei karga. Sis niipirlä valla ei saa ja armi jäävä külges`"
    Selle teema lõpetuseks - ma ei ole ise nurga taga susija ega keegi nimetu, kes ainult siis on kõva käsi kui aga klaviatuuri taga "anda" saab`, vastutust kandmata. Minu nimi on Paul Sarapuu ja elan Vormsil.
    Meditsiiniga seoses võib olla ka nii, et seni, kuni arstid haiglatpidi ringkäigule läksid, hiilisid mõned patsiendid vanemõe lohakuse tõttu peaarsti kabinetti ja kohe arvuti kallale. Noh, aga oleks siis võinud vähemalt Napoleoni või Lenini nime all, aga et anonymus... Millega muidu seletada, et kibedal tööajal anonüümkirju kirjutada saab. Laupäeval ja pühapäeval ei tulnud piuksugi, aga kui (riigi)tööaeg hakkas ja meie kõigi maksude eest soetatud arvemasinad käima lükati, läks kui paisu tagant...Ning näikse, et päevikupilt on peamine, mis ees ripub...
    Ah jaa. Silma jäi sõnaühend "absoluutselt kõigiga". Ei maksa iseend kõigiga samastada. Kui Sa, anoniim, oled " väliselt vaga, aga sisimas siga", siis minu silmis on selliste kohta ainult üks ja lihtne maamehelik termin - pätt. (Absolutiseerisid Hitler, Stalin, Franko, Pol Poth ja paljud pisemad. Teadagi, mis neist sai.) Ehk Su raviasutus aitab Sind, "absoluutselt kõigiga".


    Märgusõna "mast".
    Olgu. Sa, Meelis, ise tingisid oma kahepalgelisusega järgneva kronoloogia:
    1. Neljapäev - Postimaja. Ütled, et kuule, kas on see sinu metallmast, mis rahvamaja taga on.Jaatasin. Ehk saaksid selle ära viia. Jah,muidugi.
    Selleks ajaks (kuu varem) olin rääkinud Arvo Allikuga,aga tal polnud tehnilisi võimalusi, nädal-paar varem palusin Valm Kaidot, et metsatraktoriga ära vedada. Selgus,et jää ja lume sees kinni.
    2. Reede. Pidin linna sõitma.Igasugustest kohapealsetest tegemistest polnud aimugi.
    3.Laupäeval juhtumisi mööda sõites nägin, et läinud.
    4.Esmaspäeval kohe vallamajja küsima, et mis nüüd. Meelis, et oi,ma ei tea midagi. Ma siis, et neljapäev leppisime kokku.
    5.Küsisin, kes viis. Meelis, et oi, ei tea.Ma siis, kuidas sa ei tea, mis su maa peal ja nina all sünnib.
    6.Koppelmaa vist viis.
    Aga Koppelmaa teadis väga hästi, et see minu oma on. Koppelmaa sulane ütles, et Meelis olevat lubanud.
    Sellest hetkest saadik sai Meelisest minu silmis tavaline sullerdaja.
    Mastilugu on poolenisti ka põhimõtteküsimus. Plaan oli see mast muidugi tervelt oma õigele kohale toimetada ning saare oludes oleks see võtnud tiba rohkem aega kui võib-olla suurel maal.
    Kui käisin "Sanko"-s ja palusin kalkuleerida samasuguse uue maksumus, sai selleks sel hetkel 10 000 EEK pluss käive. Minu jaoks oleks lisandunud ka kõikvõimalik transpordikulu.
    Läksin vallamajja herr Mägi juurde asja selgitama, siis oli ta esimesed sõnad, et see oli valla maa peal. Pani jahmatama. Küsisin, et meil oli nagu juttu neljapäeval ja ma lubasin ära viia. Pealegi ei seganud see kedagi. Vastus - oi ei ole ma midagi sellist rääkinud...
    Lõpuks sai asja niikaugele, et vallamajast saabus kiri. Kuna mu skänner ei tööta, siis annan oma sõnadega edasi sisu - nojah, läks väheke nihu, aga see oli siiski meie maa peal.
    Kes nüüd seda epistlit loeb, arvab, ja hetkel küllaltki õigustatult, et mis see Sarapuu kobiseb ja mingist mastist jahub.
    Mis siis sest, et sain vallalt paarikümne tuhandega püksi, nagu öeldakse, ei ma sellest sure. Aga et vallavanem Meelis Mägi kohe kui poisike valetama ja keerutama hakkas, siis see oli vastik. Kuni selle hetkeni pidasin teda kui parimaks peale avantüristi Varblast. Ise ta endale minu silmis niisuguse imidži lõi ja olgu siis nii.
    Kuna ei suuda ikkagi tunde üleval olla ja laud raskeks muutuvad, pean kurvastusega nentima, et varasem lubadus kõik hinge pealt ära rääkida ei õnnestu. Juttu on nii palju, et jätkub vähemalt kümneks järgnevaks ööks.
    Küsimus Suurele Ringile: kes on ikkagi vormsi kodulehe administraator? Kus Ta asub? Kas Ta näiteks minu näpunäite järgi ka midagi teha saab - tohib? Kuidas lehele reklaami riputada? Kas see maksab ja kui palju? Kui see vormsi-portaal on valla eelarvest finantseeritud, on mul " juriidiliselt korrektne" ( seda sõnapaari, ennustan, arvan kasutatavat tulevikus tihtimini)nõue kõike seda teada saada.

    Tänan hingesid, kes lugemisega siiani jõudsid ja ma ei näe mingit põhjust loobumaks märksõnast " MTÜ Läänerannik".
    Head ööd. Või õigemini hommikut.

    PS. A no nymus lausuks, et magamatusest lolliks läinud inimese sonimine.Aga võtan Ta ees siiski mütsi maha. Eesti keelt mõistab. Aga sääljuures justmainit fakt kahandab oluliselt indiviidide kogumit, mis seega anonimust vähendab. Ja kui kogu kompoti seast veel mõned üllatavalt iseloomulikud nüansid välja sõeluda, siis ei ole raske arvata pea täiusliku tõenäosusega, kes mõnede kommikeste taga eluneb.


    Ja veel. Oli vist leitnant jah. Noor kui meie, ilmselt alles koolist tulnud. Tulime poistega metsast nn. miine panemast ja nägime, et tuletõrjeauto on platsi peal. jooksime kohale, aga ( võin eksida, aga vist oli tatarlane Saifudtinov) vaeseke oli joa all puhtaks pestud kui nii võib nimetada. Meile tegi äärmiselt nalja,et kabuuris, mis mõni aeg hiljem välja kougiti ja koos rihmaga konksu otsa jäi, oli pakk mängukaarte ja mõni šampakork. Sellest, et asjamees kloaaki kukkus, kuulsime tiba hiljem ja seda serveeriti muidugi teatud lingvistiliste lisadega, mida siinkohal ei ole paslik korrata.

    Pasunasse andmise seisukohalt võiks kui konkreetset ähvardust tõlgendada ja kibedam vend, kel aega,teeks sest krimiloo... Oh olgu peale. Kui keegi arvab ennast sellega rahuldavat, lasku minna. Ain`t et mõistlik on niisugusel puhul hoopiski pornopilte vaadata ja laeng laadub kui niuhti. Teadlased räägivad.
    Ma räägiks hoopiski, kuidas säälsamas Väluste laagris sigu püüdsime. Oi nalja.Ainult ma ei tea, kas nii tõsimeelset päevikut sääraste vallatute tekstidega maksab koormata. Mine tea, äkki antakse kinga.
    Ainult et... mida pullimalt elu elad, seda rohkem on lastele rääkida ja nad on meie tulevik. Peaasi,et liikluseeskirju täidaks ja iga kolmas sõna kõnes ei oleks "nagu".

    Ikka veel ei anna süda rahu. Õigemini seesinane sitaloopimine.
    Seletus: kõikse eestimaa aeg on tema asukad kogu talve jooksul ladestunud jääkained laudast, kus lehm kevadeks pea et lakke kinni tõusis, välja visanud ja kõnnumaa peale loopinud. Kui Sa, A no nym, selle saju alla juhtusid jääma ja sealjuures Sind keegi ei märganudki (irve - r-täht võiks olla kolmandas vältes), siis tunnen kaasa. Tore, et välja rabelesid. Vastasel juhul poleks Sa siin kommenteerinud.

    VastaKustuta
  14. No said südamelt ära kääkida. Hakkas kergem? Oleme teinekordki nõus sind ära kuulama. Kõike paremat soovides.

    VastaKustuta
  15. .....ei tea kes nüüd Vormsit valitsema hakkab, kas Sarapuu Ivo või Sarapuu Ene. Või koguni vallasekretär Leht??

    VastaKustuta
  16. 8:41:27
    teid on siis tõesti grupp seltsimehi?

    VastaKustuta
  17. Kes on Leht,kas seotud ka vallavanemaga.

    VastaKustuta
  18. Senini juhib mängu Teet Vainola. Eks näis kui kaua?

    VastaKustuta
  19. Kes Vainola või Leht? Ei mõista.

    VastaKustuta