kolmapäev, 19. aprill 2006

Kaubandusest Vormsi Vürstiriigis

Pood väikesaarel on vast kõige olulisem asutus üldse. Kaugelt olulisem, kui mingi vallavalitsus. Seda on kõigile hädasti vaja, eriti talvituvatele elanikele, ka pensionäridele ning teistele vähemkindlustatutele, kellel liikumine mandri poodi keerukam. Sest põhitoidus ja muud esmatarbekaubad ei tule kellelgi enam ammu ei merest ega põllult, vaid ikka poest.

Hinnad on meil arenenud kapitalismi tingimustes vabad ja see tähendab seda, et poepidaja küsib kauba eest maksimaalse hinna, täpselt sellise, millisega see kaup lõpuks ära ostetakse. Ehk siis hinna määravad just jõukamad tarbijad. Meil siin on nendeks loomulikult saart väisavad turistid. Ainuke asi, mis natukegi hoiab hindu lakke ronimast, oleks erinevate poepidajate vaheline konkurents ja sealt väike hindade korrigeerimine languse suunas, et võita konkurenti hoopis käibe kasvu läbi.

Meil on selle konkurentsiga kogu aeg natuke kehva olnud, aga kaks poodi on siiani siiski olnud. Sedagi on selgelt vähe, sest isegi Ruhnus hoopis väiksema elanikkonna ja ka väiksema turistide arvu juures on ruumi ja kasumit kahele poele. Ja seda tarbija jaoks märgatavalt odavamate hindadega. Kusjuures veel kauba transpordikulud sinna on ju märgatavalt suuremad.

Nüüd on siis uute vallavõimude initsiatiivil ajalooline Hullo pood välja suretatud. Jääb ainult üks, kus poepidaja hääletas nende poolt, kes lubasid kaitsta "õigeid" talvituvaid vormsilasi Selge see, et tulevane hinnatõus saab poepidamise monopoli saavutanu poolt vähemalt osaliselt senistele Hullo poe pidajatele ja asja orgunnivatele vallavõimudele isiklikult kompenseeritud, kas siis varjatud soodustuste või ka otsese rahasüstiga. Kui konkurendi turult eemaldamine ülesostmise teel on sihuke leebem ja igal pool maailmas kahjuks väga levinud ausast konkurentsist möödahiilimise vorm, siis vallaametnike hoogne sekkumine kaubandusse kellegi monopoli saavutamise huvides saab olla vaid ehe korruptsioon.

Kõige jubedam on ju asja juures see, et ega raha ametnike vastava teenuse eest kinnimaksmiseks ei tule ju poepidajalt. See tuleb neilt, kes peavad kinni maksma kaupadele poe monopoolse seisundi tõttu lisatud juurdehindluse. Mida rohkem kohalik inimene on sunnitud kohalikku poodi külastama, seda enam põhjendamata andamit viib ta poepidajale, kes siis selle edastab sellise olukorra tekitanud ametnikele. Seda andamit hakkavad maksma loomulikult kõik monopoolsest poest kaupu ostvad inimesed, nii turistid kui kohalikud. Kui turisti jaoks tähendab see üldjuhul vaid mõnekümne krooni suurust lisakulu, siis kohalike inimeste jaoks on see summa aasta peale kindlasti sadades, kui mitte tuhat ja rohkem krooni. Suhteliselt, võrreldes oma sissetulekutega, kaotavad kõige rohkem pensionärid sest enamus nende napist sissetulekust jõuab lõpuks just ju kohalikku poodi. Suurema elujõuga mobiilsemad saareelanikud püüavad lahendada seda olmeprobleemi mandri kaupmeestele raha viimisega, aga ega kõike ja alati saa ka mandrilt vedada.

Suhteliselt lihtne arvutus tüüpilise pensionäri kohta võiks ju olla järgmine; pensioni saab kuskil 3000 krooni kuus, kohalikku poodi viib sellest tagasihoidlikult arvestades ca 1000 krooni kuus, monopolist tulenev hinnalisand on vähemalt 5%, see teeb sellest 1000 kroonist ca 50 krooni kuus ja aastas seega 600 krooni.

Kuidagi tuttava suurusjärguga summa. Savisaar ju ANDIS pensionäridele üleeelmistel valimistel 500 ja eelmistel 700. Nüüd siis Vormsil võimulolev koalitsioon,kus sees ka Keskerakond, VÕTAB üsna madala kelmuse teel selle raha pensionäridelt.

5 kommentaari:

  1. Kas selle blogi algataja on arstide poolt tunnistatud süüdivaks ? Kui jah, siis ta peaks pikalt raha koguma, et oma sõnade eest kohtus vastust kanda.

    VastaKustuta
  2. süüdiv või mitte, aga üsna täpne ülevaade praegusest seisust ja võimalikust tulevikustsenaariumist.

    VastaKustuta
  3. Kuna tegemist on inimese päevikuga, siis loomulikult võib oma päevikusse kõike kirjutada, ka mina võin oma päevikusse kõigi kohta kirjutada, mida ma neist arvan, ilma, et mind selle eest vastutusele võetaks, laimata ja süüdistada, kartmata tagajärgi – pole ju otse öelnud.
    Kuna aga antud päevik on avalik, siis...

    Pole tükil ajal niisugust sulaselget populismi ja faktide väänamist kusagilt lugenud. Vihastamapanevalt häbematu jutt. Solvav! Tegemist siis autori sooviga praegusele vallavalitsuse “ära teha”, selleks vahendeid/ohvreid valimata ja manipuleerides rahvaga, neile valet ja hüpoteetilisi olukordi ette söötes.

    Kõik inimesed ei vaata elu läbi parteide prisma. Ei maksa asju üle politiseerida.
    Poliitilised mängud on vaid poliitikutele endile, tavainimestel on, eriti Vormsi mastaapides, üsna ükskõik, milline partei parajasti võimul on, valitakse ikka isikuid, ning loodetakse tegusid konkreetsetelt isikutelt.

    Antud juhtum paneb kahtlema autori erapooletuses, näen siin opositsiooni püüdlusi läbi poliitilise propaganda õõnestada võimulolijaid ja tekitada rahvas rahulolematust.

    Süüdistus saare kaubanduses monopoolse seisundi saavutamise kohta on ääretult solvav. Tulime saarele siira sooviga saareelanikele pakkuda suuremat kaubavalikut, kvaliteetsemat kaupa, ning piiramatuid laovarusid. Kui seda ei mõisteta hinnata, siis on kogu meie 5 aastane töö suur ümmargune null, ning Vormsil pole keegi iialgi igatsenud elada nii, et poest juba kaubapäevajärgsel päeval strateegilised kaubad otsas poleks, juurviljad-puuviljad olemata ja hinnad laes.

    Monopoolse seisundi saavutamiseks aga vallavalitsuse ära ostmine - alatu süüdistus, lugupeetud autor, nii ikka ei ole ilus, kõike ja kõiki võib ju sopaga üle valada, aga kas alati on sünnis. Mingi eetika võiks ju säilitada!

    Väide, et hinna määravad turistid, on sulaselge vale. Hinna määravad ikka kohalikud, turiste on siin 3 kuud, ülejäänud aja, 9 kuud, külastavad poodi kohalikud, kordagi ei ole hinnad tõusnud suveks üles ja pärast alla, hinnatase on läbi aasta üks ja sama. Hinnatõusud on olnud vaid põhjustatuna tooraine hinna tõusudest, kallinesid piimatooted ja ka leivatooted, kuna tarnija tõstis hindu.

    Hinna kujundamisel võetakse aluseks toote omahind ja kulud, kasumiprotsent kalkuleeritakse neist lähtuvalt. Pahatihti näitab meie praktika, et antud kasumiprotsendi rakendamine alati ei õnnestu, sellepärast korrigeerime tihti hindu alla poole, ning sellest tekkivad kahjumid, mida katame oma teiste tegevusalade arvelt. Sisuliselt tähendab see peale maksmist, ning rõõmu eest Vormsil poodi pidada oleme siiamaani igal aastal üritusele peale maksnud. Turg on ühele poele ka väike, kui jagada turg pooleks, siis tuleb uuesti kõne alla selle tegevuse mõttekus üldse, saare käive on piiratud, ning see paneb piirid ka kasumile.

    Väide hindade lakke ronimisest on pahatahtlik, kui oleksime tahtnud hindu tõsta, oleksime seda võinud juba ammu teha. Hinnad on jäänud samaks, ning kavas neid lähiajal tõsta ei ole.Autori poolt on siin läbi nähtav selge soov rahvast ärritada ja hirmutada.
    Hindade langetamine käibe kasvu arvel tuleks siis kõne alla, kui me suudaksime meelitada pool Haapsalut Vormsil poes käima, ning sellise käibe kasvu puhul saab ka hindu korrigeerida. Hindade langetamine praeguse käibe puhul viib poe välja suremiseni.

    Ja veelkord, palun meid poliitilisse võimuvõitlusesse mitte segada, saare toidukaupadega varustamine on majanduslik ja sotsiaalne, aga mitte poliitiline tegevus.

    Külapood
    Hille Marandi

    VastaKustuta
  4. Aitäh, Hille, vastuse eest. See annab mulle võimaluse oma väited üle argumenteerida, ja eks siis vaidlustes selgub ikka tõde. Seda siis hiljem.
    Praegu aga vaid niipalju, et ma pole küll näinud kaupmeest, kelle soov ei oleks toimida monopolina ja saada maksimaalselt kasumit. Vene ajal olid sihukesed, aga need ei olnud ka kaupmehed, vaid vahendajad elanikkonna varustamisel esmatarbekaupadega.
    Ja ma ei pea kaupmehe sellist soovigi sugugi pahaks, vaid loomulikuks asjaks. Küsitavusi tekitavad monopoli saavutamise meetodid, ja ega ma siingi väga kaupmeest süüdistagi. Minu põhitees oli see, et vallavalitsus tegutseb sihikindlalt Teie konkurendi väljatõrjumise huvides, mis tähendab aga vallarahva jaoks kindlasti halvemaid tingimusi. Nad on inimeste poolt valitud nende huve esindama, aga töötavad nendele vastu. Ma ei kiru ju Teid kui vereimejaid, vaid neid, kes loovad sellised tingimused, et rahvas hakkaks Teid pidama vereimejateks.

    VastaKustuta
  5. Lugupeetud Toomas.
    Kuidagi jälle õnnestus Teil halvasti öelda.
    Vallavalitsuse koha pealt ma pole kompetentne sõna võtma, küll aga kaubanduse seisukohalt.
    Teise poe kadumine tuli meile ka ootamatult, ning seoses sellega lasub meil kohustus varustada saar kaupadega ilma tõrgeteta. Selle ülesandega püüame ka hakkama saada, ning solvangud ja ebaasjakohased sõnad on üleliigsed.
    Siiralt Teie
    Hille Marandi

    VastaKustuta