neljapäev, 22. märts 2007

Soomlased päästavad Vormsi

Ma mõtlen seda tõsiselt. Tuleb tunnistada, et kui Aura ja Risto hakkasid selle metsavärgiga seoses allkirju koguma, suhtusin sellesse ikka väga skeptiliselt. Noh, saavad mõnikümmend allkirja kokku ja annavad need kuhugi ja kellelegi üle. Keda see kotib. Ennegi siin ju neid allkirjade kogumisi olnud, ei ole sest tolku. Siiski läks õnneks teisiti, ja seda muidugi tänu nende (Risto ja Aura) järjekindlusele ja pühendumusele ning kasuks tuli muidugi ka nende suhteliselt eriline staatus püsivalt elavate välismaalastena siin saarel. Igal juhul nad tõestasid, et õige initsiatiiv õigel ajal ja õigete inimeste poolt annab lootust, et kodanikuühiskonda ja sinnapoole püüdlemist on vara veelmaha matta. Fenomenaalne kogutud allkirjade arv (suhtes kogu publikuga, kes võiks üldse taolises seoses allkirja anda) ja see staatusega seotud eripära tagasid ka meedia huvi. Neid ei saanud enam ignoreerida. Meedia huvi oli siiski selline hillitsetud: keegi ei kavatsenudki sellest meediasündmust teha, pigem hoitakse neid Vormsist lähtuvaid uudiseid teatava lõa otsas- segavad suurte poiste mängu. Väga sümptomaatiline on siinkohal Eesti Ekspressi suhtumine - lugu saadeti tegema järjekordselt Madis Jürgen, kelle sõnumist (kui see üldse olemas on) on ikka väga raske aru saada. "Lääne Elu" käsitlus oli küll nende kohta isegi hea, ei ole võrreldav selle avaliku vassimisega, mida nad parvlaevadotatsioonide jagamise kohta kirjutasid.

Nagu öeldud, võib see Aura ja Risto initsiatiiv olla pöördepunktiks Vormsi edasises saatuses. Sest Vormsi põhiline ressurss ja rikkus nii praegustele kui järgnevatele põlvkondadele on mets. Mets ei ole ainult puu, mis kuulub eraomanikule. Metsas on palju seda, mis kuulub meile kõigile. Mets on sisuliselt siin kohalikele elukeskkonnaks ja ka kõigile kuuluv ressurss, mida müüakse edukalt turistidele. Muidugi saaks siin hoopis rohkem metsa ka raiuda, et sellest mingit häda ei sünniks. Kuid siis peab tegema seda peremehetundega. Ma ei kahtlegi, et need rannarootslased, kes metsa tagasi saanud, tahaksid olla head peremehed. Kuid ainult tahtmisest ei piisa, kui pole ikka enam võimalust, aega, tervist koha peal olla ja metsa ülestöötajate üle järele valvata, kooritakse nii omanikelt kui kohalikult rahvalt seitse nahka. Kohalikust vallavõimust kellegi ohjeldamisest pole üldse asja. Mitte ainult praegusest, vaid ka eelmisest polnud mingit asja.

Ainult nüüd ei tohiks loorberitele puhkama jääda. Asja tuleks edasi taguda. Vormsi metsi päästab vaid kõigi tehtud sigaduste avalikustamine. Iga raielangi juurde, nii hästi kui halvasti tehtu juurde peaks panema väikese teabetahvli infoga: kes omanik ja kuidas ta selleks sai, kes ja kuidas seda raius, milline ja mis väärtustega metsatüüp siin oli, mis ajal , kuidas ja kuhu veeti siit saadud puit. Jne. See on huvipakkuv nii turistidele, õppeekskursioonidele kui ka kohalikele endile. Ja distsiplineerib nii omanikke kui ülestöötajaid. Keegi ei taha näha oma- või firmanime silmaganähtavalt halvas kontekstis.

1 kommentaar:

  1. 18.03.2007 13:21
    Poetaks ka sõna sekka. Vaatan ja mõtlen, et kui kähku ikkagi sõimuks läheb. Aia asemel räägitakse aiaaugust.
    Minu jaoks pole vahet, kes asja üles võttis -soomlane,eestlane või suahiil. Aga selge on see, et seda EI TEINUD kogu oma staatuses Ants Varblane, ei Keskkonnaministeeriumis, ei vallavanemana ega igasugustes liitudes olles. Ei ole Vormsil kaugeltki ainult kuusikud, on muud metsa ja maad niisuguseks songitud, et valus hakkab. Eriti kui tead, milline see paik enne oli.
    Kahju, et seda ettevõtmist kaudselt maakonna poolt soositakse. Praamidotatsiooniga näiteks.
    Kahju ka, et see artikkel just laupäevases pressis pidi ilmuma. Oleks kõvasti poleemilisem olnud, kui kõik tööarvutid käima lükatakse.
    Võin eksida (pole kusagilt kontrollida), aga mulle teeb nalja,et Varblase sünnimaja ja Läänemaa Keskkonnateenistus, kes raielubadega tegeleb, on Haapsalus kruntipidi koos. Äkki on väravgi vahel. Oluliselt ma küll ei eksi...
    Ja kohalike metsameeste tädi Maalidest prouad ärgu mulle nii väga krae vahele valagu, sest kommentaator "ORM" on asja lihtsalt ja kenasti selgeks teinud, vist oli see päevalehes. Üldiselt pole kohalikel neisse üle vindi keeratud kohtadesse töist asja praktiliselt olnud, välja arvatud ehk omanikuna.
    Ei tea, kas kohaliku omavalitsuse juht ka antud teemal sõna võtab? Kasvõi maakonnalehes. Nädalakese võiks ju oodata. Seni vaikib kui hiir...
    0.00





    Kopeerisin täienduseks oma kommentaari "Postimehest", laupäev, 18. märts. Seepärast "aiast ja aiaaugust" ei kuulu Sinu jutu juurde.
    Paul

    VastaKustuta