reede, 15. jaanuar 2010

Ivar Soopani “mission impossible”

Jajaa, seda poleks iial uskunud, “Lääne Elu” suhteliselt uus ja kohaliku konnatiigi kontekstis tegelikult päris  staarajakirjanik Ivar Soopan paneb oma renomee täiega kaalule ja tormab kaitsma ette kaotatud asja…Isegi artikli kommentaarides…Huvitav, kelle huvides? Kes ta ära rääkis, sest pole ju võimalik, et ajakirjanik ei näe ise küsitavusi ja vasturääkimisi oma kirjapandud väidetes

Et siis linnamehed tulidki oma paksu tulumaksurahakotiga siin Vormsi pärapõrgus elu uueks looma, rahvast õnneteele viima ja panid oma kaalukate valijahäältega ka õiged inimesed võimule…Kõige naljakam on siinjuures see, et isegi väikeses LE toimetuse kollektiivis on asjale kardinaalselt erinevaid vaateid….Tuletame meelde 2009.a. 1. oktoobri LE, kus L.Ilves kirjutab muu hulgas järgmist

Läänemaal on rahvaarv valimiste eel hoogsalt kasvanud Hanilas, Ridalas ja Vormsis, kuid vaid Hanilas võib see olla seotud valimisvõitlusega.

Vormsi elanike arv on kasvanud tänavu 83 võrra — peaaegu neljandiku jagu. Ridalas on praegu aasta algusega võrreldes 60 inimest rohkem.

Hanila rahvaarv hakkas kasvama paar kuud tagasi, vallas on juures 30–40 elanikku.

Vormsi rahvaarv hakkas kasvama juba aasta alguses, ütles vallasekretär Eidi Leht. Juurde on tulnud 83 elanikku. Aasta alguses oli saarel 320 elanikku, nüüd on 400.

Eidi Lehe andmeil tulid peamiselt juurde tööealised, pensionäre oli neli, lapsi kaks.

Vallasekretäri hinnangul pole põhjus poliitikas. Kui Kihnu Veeteed hakkasid selle aasta alguses kontrollima, kes on Vormsi elanik, hakati ennast Vormsisse sisse kirjutama, sest püsielanikul on laevasõit poole odavam.

Kokkuvõttes, mida siin ajakirjanik rõhutab, mida tahab lugejale öelda, milles lugejaid veenda…. Et Vormsisse kirjutavad inimesed end sisse ainult praamidotatsiooni pärast. Ehk et siit midagi saada….Ei miskit muud motiivi, ei mingeid oma tulumaksuga saarele õnne toovaid inimesi. Raske ju tõesti ka uskuda, et keegi neist 80 end saarele sissekirjutavast inimesest ei märgi selle sissekirjutamise protseduuri juures ära ka seda, et see saar kohe nii hirmsasti meeldib, et heameelega laseks oma tulumaksu pärismaalaste hüvanguks saarele kanda. Et siis siia midagi anda…Kindel see, et sellise altruisti ilmnemisel oleks vallasekretär seda ka ajakirjanikule öelnud. Ma arvan, et kohe eraldi artikkel oleks sest inimesest ilmunud. Positiivseid kangelasi on meie raskel ajal ju vaja.

Ja mida räägib meile nüüd (14, jaanuaril 2010) I. Soopan…

Muu hulgas siis ka seda..

Läänemaa omavalitsustest suurenes inimeste arv vaid kahes — Ridalas ja Vormsis.

Kui kogu Läänemaa rahvastik vähenes mullu 126 inimese võrra, siis Vormsi ja Ridala aitasid rahvastiku vähenemise statistikat helgemaks muuta.

Meil on kõik positiivne — nii loomulik iive kui ka elanikke tuleb juurde,” ütles Ridala valla registripidaja Kaire Viiluste. 1. jaanuari seisuga elas Ridalas 3311 inimest ehk 75 võrra rohkem kui aasta varem.

Ridala vald registreeris mullu 36 lapse sünni ja 23 inimese surma, seega kasvas valla rahvastik sündide arvel 13 inimese võrra. Ridala oli ka eelmisel aastal vald, mille rahvastik suurenes. Mullu tuli juurde 35 inimest.

Vormsis 79 uut hinge

Pisike Vormsi vald teeb ka Ridalale silmad ette — saare elanikke on 399, st 79 võrra rohkem kui 2009. aasta 1. jaanuari seisuga.

Ka Vormsis oli positiivne iive — sündis 3 inimest ja suri 1 —, aga rahvaarvu suurenemise saab kirjutada peamiselt uute täiskasvanud elanike valda sissekirjutamise arvele.

Vallasekretär Eidi Leht ütles, et paljud inimesed registreerisid end valda juba eelmise aasta alguses ja neist on lahkunud vaid mõni.

Leht ütles, et valda on end registreerinud inimesi, kellele Vormsi lihtsalt meeldib. „On ka neid, kes ütlevad: teil on väike, ilus ja korras vald ning tahaks oma panuse anda,” rääkis vallasekretär. Nii jätabki mõni suurepalgaline inimene oma tulumaksu just Vormsi valla hüvanguks.

Nii Vormsi kui ka Ridala valla elanike arv suurenes enne mullu oktoobris olnud valimisi, kuid tõenäoliselt pole rahvastiku kasv sellega seotud.

Pole välistatud, et osa inimesi registreeris end valda just valimiste pärast, et anda oma hääl mõnele konkreetsele inimesele. Enamiku inimeste meelitajaks olid aga ilmselt muud asjaolud. Seda tõestab ka asjaolu, et pärast valimisi pole inimesed end mujale registreerinud.

No ajakirjanik , kui ta on ikka ajakirjanik, võiks ju seda musta valgeks rääkimise asja vähemalt kuidagi viisakamalt teha…Siin on nüüd küll ridamisi kasutatud kallutatud ajakirjandusele iseloomulikke kallutatud arvamuse kujundamise võtteid.

Esiteks: soovitud tulemuse nimel võrreldakse võrreldamatut. Ehk siis situatsiooni Ridalas ja Vormsis. Et siis kui 3300 elanikuga Ridalas ja 400 elanikuga Vormsis tuli aastaga juurde võrdselt ca 75 nägu, tulid nad muidugi peaasjalikult nendesse valdadesse sellepärast, et just neis valdades on rohkem erinevaid toetusi…yeah…right…

Teiseks: artikli suundumust mittetoetavad statistilised andmed vaikitakse maha. Näiteks veel 11. novembri seisuga oli Vormsi elanike registris 404 inimest ja 1. jaanuariks oli järel 399. Tegelikult ju väga kiire protsentuaalne kahanemine vahetult peale valimisi selle pooleteise kuuga, kus aastalõpusaginas on vist muudki teha kui end kuhugi sisse-välja kirjutada….

Ausalt öelda ei saa ajakirjanikust ja ta motiividest sellist lugu kirjutada kohe üldse aru. Ajakirjanik peaks idee järgi otsima tõde. no vähemalt näo võiks teha, et ta seda tõde otsib…Pole midagi lihtsamat (vähemalt ajakirjaniku jaoks) kui otsida üles mõni oma nime ja näoga tegelane, nn. “uus maksumaksja” ja siis tema (allika anonüümsust garanteerides) jutule toetudes kirjutada selline lugu. Et seda pole tehtud, on mul küll karvane tunne, et sellist “uut maksumaksjat”, kes meile õnne õuele toob, polegi olemas. Kohe mitte ühtegi. On olemas hoopis hulgim inimesi hoopis teiste motiividega…Ja nende jutt ja sõnum ajakirjanikuga kohtumisel oleks hoopis teine. Mitte nii seksikas. Ei läheks kokku toimetuse pealiiniga…

16 kommentaari:

  1. Ajakirjanik on saamas intervjuud hullumaja direktorilt. Ta küsib: "Milline on teil ravilolnute haiglast väljakirjutamise kriteerium?" "Laseme vanni vett täis, paneme kõrvale teelusika ja kruusi ning patsiendi ülesandeks on vann veest tühjendada." "Nagu ma mõistan, normaalsed inimesed võtavad kruusi!" "EI. Paranenud tõmbavad korgi põhjast lahti."

    paul

    VastaKustuta
  2. Jaa, Paul...sa tabad ikka naelapea pihta...Ka siin nende sissekirjutamiste õigustamise loo juures võtab ajakirjanik mingi kriitikameeleta ja kahtlusevarjundita üle ja õigustab talle ettesöödetud "tõde"...kes peaks küll olema hulluarst meie ühiskonnas, kui ajakirjandusest pole enam mingit tolku...

    VastaKustuta
  3. See on vägagi räige solvang, mis siin kirjas on. Te olete kas skisofreeniline või lihtsalt ebaselgelt mõtlev inimene. Hämmastav, milliseid vandenõusid nähakse süütus statistikal põhinevas artiklis.
    Kuna selles postituses on väga konkreetseid süüdistusi, mis on nii minu isikut, tööoskusi kui ka ausust puudutavad, ning kuna see blogi on avalik ruum, siis palun kas see postitus eemaldada või Teie enda keerulise tulevikuga tutvumiseks võiksite tundma õppida Vjatšeslav Leedo ning praegu pooleli oleva Neinar Seli kohtuasjaga. Ma ei kõhkle hetkeski, et Teie räige ja arusaamatult sapise sopa vastu astuda ning Teid selle eest vastutama panna.
    Piinlik on inimeste pärast, kes kahtlustavad kõiges kurja, kurja tegemist, ebaausust jms. Kahju on nende toredate inimeste pärast, kes end Teie valda on sisse kirjutanud, aga keda võib ees oodata kohtumine Teiega.
    Ivar

    VastaKustuta
  4. No elu sees ei usu, et eelmine "Ivar" päris Ivar Soopan on...Keegi püüab mind selliste meetoditega hirmutada, Aga päris Soopan võiks ühendust võtta küll...

    VastaKustuta
  5. Toomasele küsimus.Sa pead muidugi selle küsimuse esitama iseendale peegli ees-ja see oleks: Olen Toomas,olen juba vist elukogenud,kuid tahaksin teada,et mille üle olen elus uhke ja mida olen korda saatnud elus? Miks ma näen kõiges negatiivset?
    Proovi Toomas ja vaata mida see nägu sulle peeglist vastab!!!!
    Maksude poole pealt tahaks teada,kuna oled ju vormsilane siis kui palju oled andnud tulu vallale/riigile?Nt. viimase 5-aasta jooksul?
    Tervitades Oll.

    VastaKustuta
  6. Pean ma sind tundma, Oll? Ega vist, sest su "minu peegli ees seismise vajalikkuse" statement ju segasevõitu ja asjade tegelikust seisust pole sul aimugi. Ei ole mul häbeneda midagi , olen Vormsi vallale/riigile toonud/säästnud/päästnud miljoneid, kui mitte kümneid miljoneid ja selle üle saab tõepoolest ainult uhkust tunda.

    VastaKustuta
  7. Eks siis katsun veel selgitada, kuigi see tundub peaga vastu seina jooksmisena.
    Väide, et ajakirjanik saab leida üles inimesi, kes on end valda registreerinud, et neilt otse küsida, miks nad seda tegid, on ekslik. Ajakirjanikul pole õrna aimugi, kes need inimesed on ja kuidas neid leida, sest selleks oleks vaja juurdepääsu vallavalitsuse andmebaasidele ning ka elanikeregistrile, milleks ajakirjandusel õigust pole.
    Väide, et novembriga võrreldes oli 1. jaanuariks lahkunud 5 inimest ja see moodustab 79st märkimisväärselt suure protsendi, on ka algklasside matemaatikat tundvale inimesele selge jama. Mitu protsenti saate? Kui see on "kiire kahanemine", siis mis on aeglane kahanemine? Peale selle pole see selle artikli kontekstis oluline, sest artikkel rääkis 2009. aasta 1. jaanuari ja 2010. aasta 1. jaanuari andmetest, sest selline oli maavalitsuse aastastatistika, mis on artikli faktiline põhi.
    5 inimese lahkumine vallast ja 74 allesjäämine pole kaalukausil just võrdsed, või kuidas Teile tundub? Peale selle on alusetu rääkida 5 inimese lahkumise mahavaikimisest, kuna neid andmeid mul polnud (loe uuesti eestpoolt, millise perioodi statistikat lugu puudutas ja mis oli ajakirjanikule kättesaadav). Saan aru, kui oleksin just vastupidise loo kirjutanud ning oleksin "maha vaikinud" numbri 74, siis saaks mind tõesti süüdistada mahavaikimises, aga veelgi rohkem kallutatud loo kirjutamises, sest ma oleksin manipuleerinud numbritega, eelistades ühte teisele ja oleksin lugejaile kõige otsesemalt valetanud. Nii oleks jäänud mulje, et inimesed lahkuvad ja tendents on selline. Aga nii see ju pole.
    Teile endal on millegipärast vaja väga tõestada, et inimestele ei meeldi Vormsis ja kõik on olnud seotud valimistega. Kuidas siis seletada seda, et juba 2009. aasta alguses tuli peaaegu sama suur arv inimesi ja pärast valimisi on neist lahkuda suvatsenud ainult 5, nagu te väidate ja milles pole põhjust kahelda? Hanila valla näide räägib selget keelt, et need, kes tulid valimiste ajaks, lahkusid sealt kohe pärast hääle andmist ja võtsid veel mõned inimesed kaasagi (piltlikult öeldes).
    Mina ajakirjanikuna ei ole kunagi väitnud, et inimesed tulid Ridalasse või Vormsisse toetuste pärast. Ma küsisin vallaametnikelt, mida nemad arvavad, miks nad tulid ja jäid sinna ka präast valimisi. Kui ajakirjanikule öeldakse, et üheks põhjuseks võib olla see või see, siis ma ei saa kirjutada, et see ja see on teisiti ja ametnik pole seda mulle öelnud.
    Hämmastav on ka lugeda mu LE netis oleva kommentaari tõlgendust. Mõistetamatu, miks peaks keegi arvama, et väiksesse valda elanike juurdetulek teeb midagi paha. Mis selles solvavat on (nagu Teile see tundub olevat) või miks peaks selle pärast üldse muretsema? Nagu ma kommentaaris ka kirjutasin, teeb see vallale head, kui on inimesi, kes on otsustanud oma tulumaksu jätta saarele. Isegi, kui inimene ei ela Vormsil, on see samm tõenäosuse suunas, et ta kunagi tulebki sinna elama ja hakkab sealses elus füüsiliselt osalema. (Äkki see just Teile ei millegipärast ei meeldigi, sest Teie toon on selline, aga ärgem hakakem oletama, sest siis jõuame samasuguse jamani, nagu Teie postitus.) Kui aga saarel pole praegu selleks tingimusi, inimene kaotaks saarele kolides mandril oma töö, siis ei saagi ta kohe saarele kolida. Igal juhul on Vormsile parem, kui reaalselt mandril elav palka saav inimene registreerib end saarele, elab ja töötab edasi mandril, kuid tema tulumaks läheb Vormsi valla kassasse ehk siis kõigi nende saareelanike hüvanguks, kes seda vajavad. Kuidas saab selles näha midagi ebaeetilist, vandeseltslikkust või muud halba? Isegi, kui kõik need registreerinud oleksid lapseootel naised, kes ihuvad hammast 5000kroonisele sünnitoetusele, oleks see vallale nii-öelda kaotsiminev summa väike, võrreldes neilt samadelt inimestelt saadava tulumaksu suurusega...

    VastaKustuta
  8. ...Ja muidugi paneb imestama, kuidas see on minu isikuga seotud, et elanikud end saarele sisse registreerivad, ei taha sealt ära minna ja on nõus loovutama oma tulumaksu Vormsi heaks? See kõik on ju fakt. Fakt, mis peaks igale vormsilasele meeldima, aga mitte põhjustama sapisadu ja maohaavu. Te võite siin oma blogis endale vastu rinda taguda ja pidada end peamiseks põhjuseks, miks Vormsi veel vee peal püsib, hoobelda miljonite säästmise ja päästmisega, mis kõik võib olla tõsi (kuid räägib selget keelt nartsissismist), aga see ei tee olematuks elaniku arvu suurenemise positiivsust ja kasu kogu vallale.
    Kokkuvõttes soovitan veelkord see solvav postitus veebist eemaldada, sest selles on laimuparagrahvile viitavaid lauseid kamaluga. Hirmutada ei taha Teid keegi, aga ma tahan, et mind avalikus veebiruumis ei laimataks, nagu ei tahaks Te seda ka ise.
    Edu,
    Ivar

    VastaKustuta
  9. Hea Ivar, paistab et olete mõnevõrra rahunenud. See tuleb asjale kasuks. Vabandada saan Teie ees ainult vast liialt emotsionaalse sõnakasutuse eest kuid ootaks sellesama asja eest vabandust Teiltki. Te ju ületate epiteetide ja emotsionaalsuse osas mindki. Miks ma nii emotsionaalseks läksin? Olin Teis kui ajakirjanikus pettunud. Sügavalt pettunud. Olen olnud Teie LE lugude ja blogi pidev lugeja ja ootasin Teilt lihtsalt rohkem...Simple... Seepärast ei uskunudki ma seda esimest vastukaja Ivari nime all. Oleksite võinud kasutada isiku kinnitamiseks ju oma wordpressi identiteeti või veel parem, helistada otse ja oleksime vast asjad saanud selgeks räägitud. Isegi postituse eemaldamine oleks võinud tulla kõne alla...Praegu kahjuks enam mitte..Aga asjadest sisuliselt. Siin diskussioon alles algab ja loodetavasti saame edaspidi läbi ilma vastastikuste solvanguteta.

    VastaKustuta
  10. No üldse ei saa aru, mis toimub, millest selline ärritumine nende sissekirjutanute ja uue vallavõimu poolt. Minu mäletamist mööda on just Tom olnud saarel see, et kes on juba aastaid tagasi Meelise vv ajast saadik rääkinud sellest, et sissekirjutanud suvemajaomanikega tuleb saarele ka tulumaks (ka ei ole ta nende vastu midagi halba öelnud nüüd). Ka oli Tom see, kes tookord tegi ettepaneku Tanel vallavalitsusse kutsuda, kuigi see paljudele ei meeldinud. Ja praegusest vallavõimust (vaadates võimul olemise aega ja tegutsemist) on ta kirjutanud pigem positiivselt. (ise ma küll nii väga optimist ei ole).
    Aga meenutuseks veel statistikat: septembris teleintervjuus ütles vallasekretär avalikkuse ees, et Vormsi valla registris on 357 elanikku (nagu eelpool kommenteeriti, teab tema täpset statistikat) . 1. okt LE-s, paar nädalat hiljem ütleb ta, et 400 (ka peaksidd õiged andmed olema). Keda me petame - need pole ju saareelanikud. No tõestage mulle vastupidist.
    Olgu kuidas on, aga tuligi jälle Ka talvel Vormsi võimule - seekord teiste eesistujatega. No ja vaatame, mis nad siis ära teevad. Ametikohad peaksid lõpuks paigas olema ja aeg tegutseda. Eks siis saarerahvas annab oma hinnangu selle järgi.

    VastaKustuta
  11. Minagi ei saa aru, lugupeetud Ei Keegi, et mis värk on, et mis paneb seltskonna peale kaklust veel vehklema ja võistlema, kes kellele rohkem pabulaid krae vahele puistab. Ja see, et keegi oma jutule mingi suvalise nime alla kirjutab, on lihtsalt ebaviisakas. Aga pole mina selle ütleja, vaid lisan lingi, mis kenasti iseloomustab peeglisse vaatamist ja tihti neid, kes sinna vaatama peavad

    http://www.youtube.com/watch?v=8_xPpUDuE7Q

    paul

    VastaKustuta
  12. Ja muidugi on võimalik lihtrahvast lollitada ükskõik millise valitud seltskonna poolt, mõnda isegi kaks korda:

    http://www.youtube.com/watch?v=1Cm1r3d2Qw4&feature=PlayList&p=4E6F2468F046F58E&playnext=1&playnext_from=PL&index=36

    VastaKustuta
  13. Nonii, asjad liiguvad vääramatult sinnapoole, et tõepoolest üks kena kohtuasi sõnavabaduse, ajakirjandusvabaduse, arvamusvabaduse ja nendega seotud ajakirjanike ning muiduarvajate, näiteks blogipidajate, väärikuse kaitsmisest ja säilitamisest on tulekul...Mina vabandada ei kavatse ja Ivar Soopanil, kui tast vähegi meest on, ei jää küll eriti teisi võimalusi, kui teha seda, mida ta siin algul ähvardas...Eriti pärast seda, kui ta oma ähvardust, ehkki leebemas, asja farsiks ja justkui meditsiiniliseks probleemiks keerates, oma blogis kordas...
    Selle postituse aadress on siin http://ivarsoopan.wordpress.com/2010/01/21/meditsiinikirjandus/
    Panin lingi siia paremale kõrvale ka...

    VastaKustuta
  14. Toomasele. Nüüd siis mõistan miks oled teiste suhtes kritiline. Tahaksid ju teistelt nõuda sama palju kui oled ise andnud. Ja miks mitte ka rohkem, nt. sadu miljoneid.Aga paraku kõik ei ole nii võimekad ja vahest tuleb leppida ka vähemaga.
    Tervitades Oll

    VastaKustuta
  15. Sekspoodi siseneb lipsustatud kallis ülikonnas mees ja nõuab juhatajat. Kutsutakse kabinetti.
    "Ostsin teilt eelmisel nädalal kumminaise, kuid ma ei ole kvaliteediga rahul! Seda õiget kohta ei ole ja näoilme on tal ka kuidagi ilmetu ja eemaletõukav!"
    "Väga vabandan, aga varem ei ole küll kunagi sellist probleemi olnud! Võtke homme kaasa ja kindlasti leiame parima lahenduse ning vahetame kohe välja!"
    Järgmisel päeval kabinetis. Kaupluse juhataja vaatab mehele kaua otsa ja ütleb: "Te olete, pehmelt öeldes, täielik kretiin! Ostsite ju kummipaadi!!!"
    Mees punastab omakorda ja kostab vaikselt:" Nojah, mina mõtlesin ka, et midagi on viltu... Äi on nädal aega hommikust õhtuni tahtnud kalal olla..."

    Allikas - vene folkloor.

    paul

    VastaKustuta
  16. Toomas mul päris hirm nahas! Äkki oledki juba vangimajja pistet? Blogi na kustu jäänud?
    Vea ikke teist vahetevahel, ega mujalt mitmekülgset infi ei saa.
    Mis muu maailma sees huvitavat on, on see, et naissugu Venemaal nõuab raske majandusseisu tõttu naistepäeva üleviimist 8-ndalt märtsilt 11-ndale. Loosung on tõsine: "Lutše dve palki, tšem dve dõrki!"

    Head naistepäeva. paul.

    VastaKustuta