teisipäev, 6. juuli 2010

Aura ja Risto: tuulepark ikkagi tulemas-tagaukse kaudu…

 

Olen vist olnud ülearu optimistlik…selles, et tuuleärimehed on mõistuse ja südame häält kuulda võtnud ja aru saanud, et see tuulepark siia saarele ei lähe kohe mette…Ja kui isegi tuli teade plaanist korraldada saare üldkogu sellesama tuulepargi küsimuses, võtsin asja suht rahulikult. Rahvas on ju oma negatiivset suhtumist näidanud, ja küllap teeb ta seda siis ka üldkogul. Ega küll küllale liiga ei tee ja täiendav demokraatlik otsustus- ja kaasamisprotseduur tuleks ainult kasuks. Kuid…saatan on teatavasti peidus detailides. Järele mõeldes, leitsakuliselt –suviselt rammetu  saare üldkogu 1.augustil võib suure tõenäosusega tulla tema vahetute korraldajate nägu…Nagu need asjad ikka käivad. Informeeritakse , teavitatakse, agiteeritakse kohale tulema ja “õiget” arvamust avaldama “õigeid” inimesi. Ehk siis ilmselt on alust tuulepargi vastaste allkirjade kogumise initsiaatorite Aura ja Risto kahtlustel-kartustel, et see üldkogu ei ole teps mitte kokku kutsutud selleks, et saada teada rahva tegelikku arvamust, vaid ikka eelkõige selleks, et saada mingi legitiimne ettekääne rahva arvamusest möödavaatamiseks…

Alljärgnevalt Aura ja Risto vastavasisuline kiri valla ja maakonna ametimeestele täies mahus

3 juunil 2010

Vormsi Vallavolikogu

Vormsi Vallavalitsus

Teabeks: Lääne Maavalitsus

Vormsilaste allkirjad saarele tuulepargi ehitamise vastu

Vormsi Vallavolikogu on otsutanud, et Vormsi saarele kavandatava tuulepargi rajamise küsimuses korraldatakse saare üldkogu 1. augustil 2010. Praeguses olukorras tekitab selline aktiivsus saarerahva arvamuse selgitamiseks küsimusi, isegi kahtlusi.

Kindlasti on kõik volikogu liikmed teadlikud, et selle aasta kevadel korraldati allkirjade kogumine Vormsi saarele tuulepargi ehitamise vastu. Petitsioon oli allkirjastamiseks nii saarel Hullo kaupluses kui ka internetis. Allkirjade kogumisest kirjutati nii ajalehes Lääne Elu kui ka valla omas infolehes. See kodanikualgatus ei ole mingil juhul saanud volikogu liikmetele kahe silma vahelt jääda. Kui volikogul oleks siiralt huvi rahva arvamus välja selgitada, oleks olnud väga lihtne petitsiooni tulemust küsida.

Tulemus on see, et valdav osa vormsilastest andsid oma allkirja - niisiis tuuleparki Vormsi saarele ei taheta. Allakirjutanuid oli kokku 867, nendest saarel kirjutati 303, internetis 564.

Vormsi valda on registreeritud üle 400 inimese, kuigi on teada, et tegelikult elab saarel aastaringselt vaid umbes 150 inimest. Neist 150 inimesest suur enamus on petitsioonile alla kirjutanud, puudu on ainult umbes 20 nime. Samuti on Vormsi suvemajaomanikud - suvitajad päris üksmeelselt tuulepargi vastu.

Allkirjad toovad selgelt välja, mis on saarerahva valdav arvamus Vormsile tuulepargi rajamise kohta. Saare rahvas on üles näidanud oma aktiivsust ja väljendanud oma arvamust. Sellest hoolimata, et petitsioonidel pole juriidilist väärtust, on igas demokraatlikus riigis neil siiski kaalukust, kui tehakse otsuseid kogukonda puudutavates küsimustes.

Arvatavasti kõik oma allkirja andunud inimesed tahavad nüüd volikogult selgitust. Palume siis kirjalikult vastust ja küsime järgmist:

Miks volikogu ei ole allkirjade kogumise tulemuse vastu huvi tundnud, vaid selle asemel hakkas üldkogu korraldama?

Mida volikogu arvab petitsiooni tulemusest? Kas see ei ole tähelepanuväärne? Kas üldkogu on selles küsimuses veel tõesti vajalik ja milleks?

Lugupidamisega,

Aura Koivisto Risto Sauso

Fällarna, Vormsi, 91304 Läänemaa

Lisad:

Ei tuulepargile Vormsil petitsiooni allkirjad

Kommentaariks veel niipalju, et sellise võimaliku manipuleerimise vastu aitab vaid ka tuulepargi vastaste (kes ka minu arvamuse kohaselt on tegelikult suures ülekaalus) aktiivne, teadlik ja ettevalmistatud osavõtt saarerahva 1.augusti üldkogust. Pärast võib olla hilja…

4 kommentaari:

  1. tõmmake nüüd seltsimehed soomlased ja muud kergesti ärrituvad, usun, et seda parkki ei tule 99% tõenäesusega, küsite miks......see mõelge ise välja kui ....

    VastaKustuta
  2. Aura ja Risto...järelpäring teile.
    Soome endine peaminister Paavo Lipponen on pistnud gaasijuhtmefirmadele konsultatsioonide andmise eest taskusse hiigelsummasid, teatas teisipäeval ajaleht Ilta-Sanomat.
    Lehe sõnul ilmneb Lipponeni konsultatsioonifirma Cosmopolis värskest aruandest, et firma käive oli möödunud aastal 194 000 eurot. Suurem osa summast tuli gaasijuhtmefirmalt Nord Stream

    VastaKustuta
  3. No kuulge, anonüümsed...Ärritute ju pigem teie ise..Kui seda parki 99% tõenäosusega ei tuleks..milleks siis see palagan üldkoguga?Selge ju, et tahetakse korraldada Novgorodi veetshe teemal:saagu tuulepark...
    Ja tõepoolest mõtlete, et Risto ja Aura on siia saadetud Nordstreami emissarid, kes õilsat ja taastuvat tuuleenergiat blokeerides teevad lobby keskkonnavaenulikule gaasile...Tulge ikka sealt tuuleturbiini kõrguselt maa peale...

    VastaKustuta
  4. Postitan siis uuesti oma kommentaari...

    Tulge vaadake pisut Ida-Virumaal ringi. Pooled sood ja rabad on ära kuivendatud, üles kaevatud ja karjäärideks muudetud, maaalune on ära õõnestatud, inimestel jäävad kaevud kuivaks, laiuvad tuhamäed ja hiiglaslikud settebasseinid. Seda kõike selleks, et Te saaksite koju tulles tule põlema, teleka mängima panna ning arvutisse halama tulla paari näruse tuuliku pärast.

    VastaKustuta