neljapäev, 10. september 2009

Vormsi saarevahi saaga läheb edasi…

Lõpuks siis, vaat et poolteist aastat algsest tähtajast hiljem, sai Lääne Maavalitsus hakkama suure töövõiduga: kinnitas ametisse Vormsi saarevahi

Olen selle segase ja äärmiselt ebameeldiva asjaajamiskultuuriga värgiga algusest peale seotud olnud ja kinnitan, et ma seda asja päris niiviisi ei jäta. Mitte selles mõttes, et seaksin kuidagi kahtluse alla Jonne pädevuse ja sobivuse sellele kohale. Et ma oleks nagu parem mees. Kaugel sellest. Jonne on kohe kindlasti ja mitmeski mõttes sobivam. Aga eks mulgi ole tugevaid külgi, ja ainuke, mida taotlesin, oli see, et kandidaate võrreldaks ausas ja avalikus konkurentsis. Selline susserdamine ei kõlba kuhugi. Edaspidi taotlen aga juba seda, et susserdajad selgitataks välja ja võetaks vastutusele. Ei muud. Eks natuke kahju küll, aga Vormsi saarevahti minust tõenäoliselt enam kunagi ei saa, kuigi see amet mulle vast  päris sobiks. Isegi siis, kui Jonne mingil põhjusel kunagi loobub. Sest võib jääda mulje, et äkki loobus mingi järjekordse susserdamise tõttu ja saadaks minu peale näpuga näidata. Selline omaenda rikutuse tasemel mõtlemine on maavalitsuses kahjuks väga levinud.

Kuidas see asi siis nii läks? Nüüd kui Jonne on lõpuks kinnitatud, saab sellest juba rääkida. Sest vastasel juhul, kui ma oleks varem valjuhäälselt ja ametlikult protestima hakanud, ei oleks Vormsi omale seda saarevahti kunagi saanud. Protest oleks olnud ainult ettekääne asjaga edasiseks venitamiseks ja saarevahi tarbeks mõeldud sihtotstarbelised summad oleks maavalitsus rõõmsalt oma ametnikele palkadeks ja preemiateks välja maksnud…Masu ajal kulub iga “kokkuhoitud” kopikas ju marjaks ära…

Asi sai alguse siis kuskil poolteist aastat tagasi, kui valitsus eraldas raha väikesaartele saarevahtide palkamiseks. Lläänemaal oli kaks ametikohta – Vormsi ja Osmussaare jaoks. Mujalt on kindlasti tuntuim Jaan Tätte Vilsandi saarevahina. Temagi selline staatus on pärit samast perioodist, Saare maavalitsus tegutses küll mõni kuu kiiremini . Selle järgi, et Tätte tundub ametis olevat juba terve igaviku, saab aru, kui palju aega on selle Vormsi saarevahiga venitatud.

Kuulutati siis konkurss standardsete, ühiste  nõuete järgi välja. Tähtaeg 20.juuni oli vist. Reedene päev. Otsustasin küll suht viimasel minutil konkursil osaleda, aga vähemalt argimõistuse tasandil piisava ajavaruga. panin kirja avalduse ja CV-ga posti neljapäeva, 19. kuupäeva pärastlõunal (hommikupoolikul alles kirjutasin). Arvestusega , et hiljemalt järgmine hommik (reede, 20.kuupäev, tähtaeg) saab kiri postitempli peale ja see tähendaks tähtaja piiridesse mahtumist. Igasugu konkurssidega on ju nii olnud. kuid võta näpust. Umbes nädala pärast laekus maavalitsusest valda kinnitamiseks nimekiri kandidaatidest, kus ka minu nimi kirjas, kuid joone all ja märkega, et avaldus laekus tähtajast hiljem. Mulle endale aga ei mingit teadet stiilis: aitäh osalemise eest kuid kahjuks jäite avalduse esitamisega hiljaks…Nii polnud mul mingit alust ja aega protestida ilmselge kuupäevadega manipuleerimise vastu. Või tõesti pole Vormsi postkontoris kuupäevaga templit, mida kirjale peale lüüa…Füüsiliselt võib see kiri ju meretagusest asukohast tingitud asjaolude tõttu tõepoolest 30 km läbimiseks Vormsi-Haapsalu trassil kulutada mõnikord ka rohkem aega kui kaks päeva…No ja kui siis riigiasutus Eesti Post ei saa kodaniku riigitööle kandideerimise soovi edasitoimetamisega teisele riigiasutusele-riigitöö konkurssi korraldavale maavalitsusele- normaalse ajavahemiku jooksul hakkama, võiks ju kodaniku avaldust ikkagi arvestada. Kõik muud parameetrid olid ju õiged. Enamgi veel-kodanik oli (nagu hiljem selgus) nõuetele vastavuse osas teistest kandidaatidest peajagu üle…Kas riigitööle ei tahetagi enam parimat kandidaati või on primaarne umbusaldus riigiettevõtte “Eesti Post” töökorralduse ja võimekuse  suhtes…Just selline umbusaldus oleks tagantjärele tarkusena teinud minust Vormsi saarevahi…

Igatahes, enne kui arugi sain, oli volikogu kiirkorras kokku kutsutud, saarevahi küsimus kiirkorras päevakorda pandud, minu kandidatuur ellimineeritud ja …siis jäädi pead sügama. Sest minust ülejäänud kandidaadid, ütleme ausalt, olid kraad või kaks nõrgemad või ei vastanud üldse nõuetele. Enam-vähem vastas vaid Tanja (Russakova), keda soovitas siis ka maavalitsus. Vormsi volikogu polnud aga vist valmis naisterahva nimetamisega saarevahiks, ja eks mõnede volikogu liikmete meeles mõlkus juba vist  ka siis   Jonne kandidatuur. Jonne siis ei kandideerinud, kuna oli veel piirivalves tööl. Nii püütigi võtta nagu aeg maha ja tehti maavalitsusele ettepanek see konkurss läbikukkunuks lugeda ja uus konkurss välja kuulutada. Mulle serveeriti seda kui võitlust ja töövõitu minu huvide eest: tuleb uus konkurss samadel tingimustel, minu avaldus on seal esimesena laual, mina ei pea enam midagi tegema ega isegi uut avaldust esitama…No tore. Kuid maavalitsus oli teist meelt: konkurss toimus, konkursile formaalselt vastavaid kandidaate (vähemalt Tanja) oli ja kinnitage ta  aga ära…Tagantjärgi tarkusega peab nentima, et see tähendas maavalitsuse seisukohta: ükskõik kes, peaasi mitte mind, selle blogi üht tagasihoidlikku autorit…Selline läbipaistev surve kohaliku omavalitsuse volikogule tundub küll olevat mõjuvõimuga kauplemine, mis on kriminaalkorras karistatav.

Tollal võtsin asja veel suhteliselt kergelt. Pakkusin ise volikogu liikmetele välja, et kinnitage Tanja ära, Vormsi saab vähemalt ühe töökoha juurde ja inimene tööd. Täiesti selge oli ka see, et ta saaks saarevahi ülesannetega hakkama, pole seal hullu midagi. Nii tehtigi ja jäädi ootama, kunas siis maavanem Tanjaga lepingu ära teeb. Võta aga jälle näpust: Tanja olevat ise loobunud! Seda eelmise aasta sügisel, kui majanduslanguse ja tööpuuduse märgid olid juba selgelt üleval ja oli teada, kui väga oli Tanja kodusaarel tööd tahtnud.

Igatahes jäi see värk väga segaseks ja hakati jälle rääkima uuest konkursist. Millegipärast need rääkimised valla ja maavalitsuse vahel ei edenenud ega mädanenud. Sihtotstarbeline Vormsile töökoha loomise raha aga seisis (või pani selle maavalitsus oma tarbeks pihta). Kuna ma ise ka olin ikkagi natuke veel huvitatud selle asja edenemisest, võtsin ühendust tubli Läänemaa noorpoliitiku L.Luigega, et see siis oma riigikoguliikme positsioonilt saaks äkki maavanemaga jutule. Et mis värk on selle saarevahi ja uue konkursiga. Igatahes see mõjus ja uus konkurss kuulutatigi selle suve algul välja. Lugesin ka kuulutust: täpselt samad tingimused mis eelmisel ja kuskil polnd kirjas, et vanal konkursil hiljaks jäänu peaks esitama paberid uuesti. Nii-et võtsin rahulikult-minu paberid on sellel korral esimesena laual….

Aga nagu ikka siin Vormsis viimasel ajal- nii lihtne see pole…Konkursi tähtajast oli juba mingi nädal või rohkem möödas kui hakkasin natuke muret tundma: vaatamata vaat et igapäevasele suhtlemisele mõne vallavolikogu või vallavalitsuse liikmele, valitses selle uue saarevahi küsimuse ümber jälle kuidagi kurjakuulutav vaikus. Kiikasin siis valla kodulehele, et äkki seal mingi teade väljas…Ja mis ma näen-vahepeal on olnud vallavolikogu istung, kus siis vallavalitsuse toetatud maavalitsuse ettepanekul on saarevahiks nimetatud Jonne…Minu kandidatuurist mitte kuskil mitte sõnagi…Pole midagi öelda, osavalt tehti ära.

Hiljem on omavahel minu küsimiste peale, et miks siis mind poole sõnagagi ei informeeritud järjekordsetest minu osalusega seotud probleemidest  sel konkursil vastatud, et maavanem on minu kandidatuuri vastu ja miskit pole teha…Midagi on omavalitsuse (Vormsi valla) ja maavalitsuse suhetes ikka kapitaalselt mäda, kui maavanem hakkab juba ette kirjutama ka seda, keda Vormsi vald võib valida saarevahiks, keda mitte.

Riigiametnikud on oma parteilistele seljatugedele toetudes ikka päris ülbeks kätte ära läinud. Aga pole viga, küll leidub rohtu nendegi jaoks.

Kutsuks Vormsi võimulolijaid üles avalikustama seda, kuidas see maavalitsuse poolne nihverdamine, susserdamine ja käteväänamine reaalselt käib. Omavalitsus on ikka oma valitsus, riigi esindaja maavalitsus pole mitte ülemus, vaid partner. Igasugu käteväänamine on võimu kuritarvitamine, mõjuvõimuga kauplemine. Siia saab kirjutada anonüümselt, võib ka turvalisele meiliaadressile np3299@puurmann.pri.ee

6 kommentaari:

  1. Tervist
    Olles ka ise kandideerinud viimases voorus saarevahiks võin Sulle Tom kinnitada, et pigem on tegemist lihtsalt lohaka asjaamisega. Ka mina ei ole siiani saanud ühtegi ametlikku vastust ega kirja stiilis "täname osalemast, aga seekord ei õnnestunud". Mis puutub, aga Sinu ootusesse, et eelmise konkursi kanditaadid uuel konkursil automaatselt osalevad, siis see on küll pehmelt öeldes lapsik. Ma pole küll kohanud veel ühtegi sellist konkurssi. Seda on tegelikult üsna raske uskuda, et Sa ka tegelikult nii arvad ja see jutt tundub vägagi sellesama vihatud kiusu ajamisena?

    VastaKustuta
  2. Nõus, Urmas, et Vormsi vallas, maakonnas ja tegelikult kogu EV- oodata korrektset asjaajamist on lapsik. Aga see, et riigitööle kandideerimisel konkursist mingi selle sama riigi posti kohaletoimetamise süsteemi silmnähtava vea või lohakuse tõttu jääb selle (eelmise aasta)konkursi vaieldamatult tugevaima kandidaadi avaldus läbi vaatamata ja sellele kandidaadile endale isegi asjast ei teatata, on siiski vist midagi muud kui tavaline lohakus. Tundub, et kiusu ajatakse siiski kuskilt mujalt...

    VastaKustuta
  3. Tom, loe palun uuesti tähelepanelikult läbi minu eelmine kommentaar ja püüa sealt leida see väide, millega nõustud oma kommentaari esimeses lauses!?!? Palun ära enam selliselt teiste sõnu vääna. Mina ei arva, et Vormsi vallas, maakonnas ja kogu EV`s ei maksa oodata korrektset asjaajamist,pigem vastupidi,inimesed vahetuvad ja uuem põlvkond ametnikke ning ka IT võimalused muudavad asjaajamist järjest korrektsemaks.Lapsikuks pean ma eelmise konkursi osaleja ootust automaatselt jälle järgmise osalejaks saada,ilma ise selleks midagi tegmata!Sama riik või mitte,kõik me teame ju, et Eesti Post ja Lääne Maavalitsus on 2 täiesti erinevat süsteemi ja ei oma mingit muud sidet, kui EV omanikustaatus postifirmas.Sellise seose pealt oodata ühelt poolelt teise vigade heastamist...nomaitea!Hea Toomas, püüa korraks astuda samm tagasi ja vaadata peeglisse, usun, et, kui Sa targa inimesena järele mõtled, siis saad aru, et tegelikult ei kiusa Sind keegi taga, vaid Sa ise pead oma koha eest võitlema ja ennast müüma. Kui Sulle endiselt tundub, et Sinu ja Sinu perekonna elu tehakse meelega kõikjal keeruliseks, siis minu arvates tasuks ikkagi korra vaadata endasse ja püüda esmalt leida neid võimalikke põhjuseid sealt.Elu on näidanud, et enamik inimesi siiski ei ole kurjad ja kiuslikud ilma neile otseselt selleks põhjust andmata.

    VastaKustuta
  4. Kõigepealt vabandust, Urmas, kommentaari avaldamise viibimise pärast. Selgus, et mul oli kunagi spämmikartusest seatud piirang, kus 14 päevast vanematele postitustele mõeldud kommentaarid vajasid modereerimist...Nüüd võtsin selle piirangu maha.
    Aga sisuliselt küll väga ei näe põhjust vabandamaks selle eest, et oleksin su sõnu väga väänand...pigem mõistsin sõnades väljendatud mõtet natuke valesti...
    Sina:
    "võin Sulle Tom kinnitada, et pigem on tegemist lihtsalt lohaka asjaamisega"
    Mina:
    "Nõus, Urmas, et Vormsi vallas, maakonnas ja tegelikult kogu EV- oodata korrektset asjaajamist on lapsik"
    Ma mõistsin (no oletasin), et sa vähemalt taunid seda lohakat asjaajamist, kuid su reaktsioonist paistab, et pead seda pigem normiks või vähemalt paratamatuseks...
    Aga selle "lapsiku" pärast muutun ma järjest tigedamaks. Võtame situatsiooni uuesti läbi: Asja eesmärk oli ju maavalitsuse ja valla koostöös leida Vormsile saarevaht. Konkursi korras, et leida ja sõeluda parim kandidaat etteantud nõuete baasil. Pole mingi saladus ja eneseupitamine, et sellel esimesel konkursil olin ma sisuliselt peajagu teistest üle ja tõrjuda mind sai ainult formaalsetel põhjustel. Ja asi sätiti selle segase riikliku postiteenusega veel nii, et siiamaani ei tea, kas see formaalne põhjus (tähtajast hilisem postitempel) oli üldse olemas või ei tunne nad seal Haapsalus numbreid...See oli siin ju kõigile selge, et maavalitsuses keeratakse mulle lihtsalt käru. Ja kui mulle siis volikogust kinnitati, et nemad vähemalt püüavad selle poole, et konkurss kuulutataks läbikukkunuks ja tehtaks uus samadel tingimustel, et ka minu kandidatuuri arvestatakse.... Ja kui nüüd siis see uus tehti, mis siin lapsikut on , kui ma tean, et minu avaldus koos muude paberitega ootab õiges kohas juba aasta aega. Enamgi veel, paberid on tunnistatud sobilikeks, varem oli probleem ainult nagu tähtajas...Kes, miks ja millal kuulutas mu varasemad paberid kehtetuks? Miks mind sellest siis ei informeeritud?
    Ja mida sa selle koha eest võitlemise ja enese müümise all mõtled? Et kui sulle keeratakse, keera vastu. Salamisi ja naerunäoga...Mulle ei sobi

    VastaKustuta
  5. Õhtust Tom.No ikka läheb viltu.
    Mina:"Mis puutub, aga Sinu ootusesse, et eelmise konkursi kandidaadid uuel konkursil automaatselt osalevad, siis see on küll pehmelt öeldes lapsik."
    Sina:"Nõus, Urmas, et Vormsi vallas, maakonnas ja tegelikult kogu EV- oodata korrektset asjaajamist on lapsik."
    Ma kindlasti taunin asjaajamist, mille osaks sain ma ise ja esimesel konkursil ka Sina,inimene peab saama alati korraldajatelt korrektse tagasiside, mis, kuidas jne., küll aga ei oota ma seal lauset selle kohta, et:"ärge palun järgmisel korral oodake, et osalete automaatselt sama taotlusega uuel konkursil"
    Vabanda,kui sõna "lapsik" Sind solvas, see ei olnud nii mõeldud.Mina ei ole seni puutunud kokku konkursiga, millel võetakse arvesse ka eelmise, sealhulgas koguni eelmisel aastal toimunud nurjunud konkursi osalejaid!?!?
    Asja eesmärgi sõnastusega täisti päri ja nõus ka sellega, et olid siis vaieldamatult parim kandidaat.Tahaks küsida Sinult,et kui Sa arvad, et Sulle tehti selget ülekohut ja tegemist oli selge valskusega ja nn käru keeramisega, siis miks Sa selle siinapaika jätsid ja asja korda ei ajanud. Siin kirjutamisest ja meie pikemast arutelust tundub mulle, et Sa väga tahtsid seda töökohta ja oled kindel, et oled selleks ka hea ning sobilik kandidaat.Seda ma just nimetangi võitlemiseks ja enese müümiseks, tegutseda tuleb kohe, konkreetselt ja ennast selgelt väljendades, mitte siin netis aasta hiljem targutada, kuidas Sulle liiga tehti ja kuidas Maavalitsuses, Vallavalitsuses ja Eesti Postis Sind taga kiusatakse ja ei taheta tegemist teha ning ei aeta korrektselt asja.Kindlasti oleks Sind konkursil arvestatud, kui Sa oleksid ise korrektselt kohe tegutsenud ja oma õigust nõudnud.
    Seda, mida Sulle volikogu räägib ei maksa ilmselt arvestada, ise tead, et tänane volikogu on suhteliselt keerulise ja ettearvamatu ning tihtipeale saare huve mittearvestava käitumisega organ.Kui lähtusid volikogu kinnitusest, siis tuleb siit välja hoopis vastupidine seis,minu arvates võib sellest järeldada, et volikogu just soovis, et Sa uuele konkursile oma pabereid ei viiks ja oleksid selliselt kõrvaldatud?!
    Volikogu kinnitas Sulle oma püüdlusi, aga kuidas tulemuste kinnitamisega jäi, kas püüdlused olid tulemuslikud? Konkursi korraldaja oli ju Maavalitsus, volikogu roll oli valida MV poolt valitud kandidaatide seast omale sobivaim.Miks Sa MV`st ei küsinud, kas pead uued paberid saatma või ja, mina näiteks helistasin üle ja küsisin, kas on jõudnud kohale ja kas ma olen konkursil osalemas?Sinu varasemad paberid ei muutunud kehtetuks, need lihtsalt olid teise konkursi paberid ja kehtisid seal, uuele need ei oleks sobinud juba kasvõi kuupäevade pärast(kui nüüd asjaajamises lõpuni korrektne olla). Tegelikult võib minu arvates võtta asja täna kokku nii: Jonnel on nii Sinu kui ka minu ees nii mõnigi selge eelis ja viimasel konkursil ei oleks Sa ilmselt ka võitnud. Vormsi sai omale hea ja väärika saarevahi ning eesmärk on täidetud.

    VastaKustuta
  6. kurat, ikka olin kommentaaride modereerimise juures valet nuppu vajutanud...ja alles meili pealt sain selle avaldatud. Aga vähemalt nüüd peaks kõik korras olema...
    Asjast nii palju, et su jutt ju õige ja arusaadav, aga eksid siiski ühes arusaamas. Ma ei tahtnud seda kohta nii väga, et oleks end selle nimel alandanud. Kui nad nii selgelt ja jultunult mulle esimene kord käru keerasid, jäin suht huviga edasist asjade käiku jälgima. Aga üllatus ja ka pettumus oli muidugi suur, kui maavalitsus samasse ämbrisse astus. Nende (kõrgepalgaline) töö oli konkreetsel juhul see, et see saarevaht (riigi huvide esindaja saarel) saaks lõpuks valitud ja valitud parimate võimalike kandidaatide vahel. Nende asi oli minult üle küsida, et sorry, eelmine kord oli mingi jama tähtaegadega, kas olete ka uuest konkursist huvitatud ja et selleks peab tegema kindlasti uue avalduse. Minu arust otsitakse just nii omale võimekat personali. Igal pool, ka riigiametis. Nad ei otsinud saarevahti, nad otsisid põhjust, et mina selleks ei saaks. Miks, ka see on ju teada. Ilmselt ka sulle.
    Aga nõus, et lõpp hea, kõik hea. Jonne on õige mees õigel kohal. Aga ilma minupoolse maavalitsuse torkimiseta poleks ka Jonne seda kohta saanud. Vormsi poleks üldse saarevahti saanud. Küll nad ettekäände oleks leidnud, kuidas saarevahi palgarahad omale nihverdada...Vast ka ise mäletad (kuna saarevahi teema sind huvitas), et vist eelmise aasta lõpus oli "Lääne Elus" äks usutlus maavanema või kellegagi ja siis ajakirjanik tundis huvi: miks see Vormsi saarevahi asi venib ja vastus oli uinu-muinu jaet ju Vormsi vallavanem ka vahetus...Mis see Vormsi vallavanema vahetus uue konkursi väljakuulutamisse puutus...

    VastaKustuta