pühapäev, 21. märts 2010

Vormsi tuulepark-ei või jaa…

Eks selle ümber hakka lähema aasta jooksul siin saarel põhiline elu (vähemalt jututeema tasemel)  käima. Eks see blogigi reastab aktsendid ümber ja eks see tuulepargi värk saab ilmselt peateemaks. Siinse põhilise blogipidaja isiklik seisukoht on vanadele lugejatele ilmselt teada. Uued lugejad leiavad selle varasematest postitustest ja kommentaaridest. Nii-et oma isikliku seisukoha edasisel väljatoomisel ja rõhutamisel ma väga vaeva ei näeks. Pealegi, kuna ma peale viimast ebaõnnestumist kohalikel valimistel ( kus just sellele tuulepargi tuleku ohule oli ka mu kampaania üles ehitatud) olen edaspidi lubanud enam mitte kandideerida, siis pole ju mõtet kihutuskõnedega ka mingit uut poliitilist kapitali koguda. Nii-et ma jään edaspidi siin pigem eksperdi, kui asjasthuvitatud kohaliku poliitiku tasandile. Ja kohe, peale siis eilset vallarahva esimest (vast siiski mitte viimast) kohtumist tuulepargi arendajaga võin välja öelda ka oma esialgse seisukoha asjade praeguse käigu ja seisu suhtes: tuulepark Vormsile oleks objektiivselt võimalik, aga mitte praeguse arendajaga…Et siis ma ise vastaks kõrval olevale küsimusele kohalikku keskkonda ja arendaja sellesse suhtumist objektiivselt võrreldes : pigem ei. Kuid…asja perspektiivi hindamisel on (objektiivsetest kriteeriumitest kõrval) ka ju nn. hall tsoon. Ehk siis see niinimetatud kohaliku poliitika tasand, mis tegelikult mõjutab otsuseid igasugu objektiivsete argumentide kiuste kahjuks hoopis rohkem. Selles hallis tsoonis ringlevad puhas raha, käsi-peseb-kätt tehingud, vassimine objektiivsete hinnangute ja näitajatega, manipuleerimine avaliku arvamuse ja lihtsate inimestega. Seda kohalikku suppi piisavalt tundes oleks mu hinnang lõppkokkuvõttes siiski selline: pigem jah, teevadki ära, sõites räigelt üle kohalike inimeste arvamusest ja reaalsetest keskkonnaprobleemidest.

See tuli ilusasti välja eilsel kohtumisel, kus rahvas oli küll üsna üksmeelselt kriitiline, kuid arendaja suhtes täiesti kannatlik, viisakas ja isegi teatud määral (vähemalt väliselt) isegi heatahtlik (nagu öeldakse-kogu seda sitta arvestades)…Ainult ruumist väljudes lubati mõneti krõbedamaid väljendeid, sedagi pominal. Arendaja lubas endale aga ülbust, ignorantsust, räiget demagoogiat, kohalike inimeste alavääristamist…kumas läbi suhtumine, me oleme juba maksnud asja kinni ja üldse on suur vastutulek see, et me teiega siin tagantjärele soostume veel hinna üle arutama ja pretensioone kuulama…Kus te õigel ajal, ehk valimistel, olite…?

Eks siis näis, mis edasi. Igal juhul hoiab see blogi edasistel arengutel silma peal ja on nõus kaasa lööma asja sisulisel arutelul. Siin on võimalik sõna saada nii tuulepargi pooldajatel kui vastastel. Oma arvamusavaldusi võite saata siin lehel leitaval meiliaadressil. Kui nad ei sisalda roppusi ja isiklikke rünnakuid, avaldan need toimetamata kujul.

11 kommentaari:

  1. Toomas, miks sa valetad. Ei olnud see asi ikka päris nii nagu sa siin väidad.

    Olin ka kohal

    VastaKustuta
  2. noo, argpüksist anonüümik, mida ma konkreetselt valetan

    VastaKustuta
  3. Tere Toomas,sina ju kui mõtlev inimene peaksid saama aru mida sisaldab selle projekti ülesehitamine? Ilma nii keskonna,kohalikke,maaomanike nõusolekuta ja samuti nende arvamusteta ei ole see võimalik. Räägid n.ö. äraostmisest,kuid mõtle kui arendajaks oleks nt. Eesti Energia,kui palju saaksid siis kohalikud kaasa rääkida või kui palju saaksid kasu? Mõtle,aruta! Ja olgem ausad on see siis Vormsil või mandril -tulevad need niikuinii kuna energiata me paraku ei oska elada.Triin

    VastaKustuta
  4. Triin, on ikka vahe küll kui arendajaks oleks EE, mis riigi ehk meie kõigi omandis. EE saaks nimelt tõsimeeli (kohalikega) rääkides apelleerida riiklikele huvidele. Sest on olemas riiklik huvi arendada tuuleenergiat ja samas on olemas samasugune riiklik huvi teha seda kõike kohalike (samuti sellesama riigi kodanike) huve minimaalselt kahjustades. Aga kui erahuvides tegutsev arendaja püüab kohalikega rääkides ajada kohalikele kärbseid pähe apelleerides ka riiklikele huvidele, ajab see mind otse öeldes vihale. Sellise demagoogiaga ei maksaks välja tulla. Näitab lihtsalt seda, et kuulavat auditooriumi peetakse kollektiivselt lollakateks. Erahuvi esindava arendaja ainuke mõistlik suhtlemisviis kohalikega oleks selline, et tunnistataks ausalt, et neid liigutavad ainult ärihuvid, ning nende oma ärihuvidega kohalikele kahju tekitamise hüvitamiseks pakutaks välja piisavad kompensatsioonid. Praegu paistab küll nii, et kulude kokkuhoiu ja asjade kiirendamise mõttes on plaanis krosside eest ära osta kohalik võim. Ammu tuntud skeem:kogu Põhja-Ameerika manner läks enamuses valgete omandusse indiaanipealike peotäie klaashelmeste eest äraostmise teel.

    VastaKustuta
  5. Anonüümsele - no kuidas see asi siis ikka oli, kui nii ei olnud?

    VastaKustuta
  6. Sinuga Tooomas ei olegi võimalik arutada teemasid mis ei ole sinule n.ö. meeltmööda. Kahju.Tüüpiline eestlane-ise ei tee midagi aga teiste tegemised on kõik halvast. Sa ei ole ju nii loll inimene minu arust?Vaata kui EE teeb investeeringuid siis see kajastaub kohe kindlasti ka arvetes-või ei ole nii? See selleks Toomas-ühest olen aru saanud,et siin pole ka mõtet aretada teemasid mis n.ö. ei sobi Toomasele ja ta fännidele(ei tea palju neid on?) Ilusat ja põnevat võitlemist kõige vastu!!!

    VastaKustuta
  7. Suht arusaamatu avaldus viimase anonüümiku poolt...Miks minuga pole võimalik vaielda? Ma ju ei sõima kedagi oma kommenteerijaist ette ja põhjendamata anonüümselt valetajaks, ei heida kellelegi ette ei eneseimetlemist, ei nartsissismi, kiuslikkust, ebakompetentsust ja mida veel. Seda kõike teete teie, kommentaatorid, mulle...
    Jah, kui EE teeb investeeringuid, kajastub see minu ja teiste elektriarvetes. See ongi aktsepteeritav sest EE on riigifirma ja riik miskit annab oma kodanikule ikka tagasi ka...Aga kui igapäevane elektriarve hakkab sisaldama sellist osa, mis kantakse kuhugi Neitsisaartele tundmatu erainvestori, kel õnnestus siin banaanivabariigis väikesaare aborigeenile müts pähe tõmmata tema elukeskkonna hävitamise teel, arvele, ei lähe kohe mitte...

    VastaKustuta
  8. Küll sina Toomas teed ennatlikke järeldusi. Ütle Toomas,mis teeksid sina või arvaksid kui keegi võtab sõna lausega -SAARE ELANIKUD? Kas see tähendab kõiki?50% ,25% või 10-15 inimest? Mina saare elanikuna ei taha igal juhul,et keegi võtaks sõna ka minu eest,mul on asjadest omad arvamused ja omad põhimõtted,niisiis kes iganes proovib tekitada kõmu siis peaks seda tegema oma nime või konkreetse rühmituse nime all.Kas see poleks õiglane? Aga edu sulle kõikidele asjadele vastu vaidlemisel!! Üks küsimus veel- Mis on sulle n.ö. hingelähedased teemad,millega saaks ka siinsed blogilugejad arutleda ilma,et see oleks saatanast ja vandenõu? T:

    VastaKustuta
  9. No kuule T: Sina olid siis vist see anonüümik, kes süüdistas mind siin varem valetamises. Ainult ma ei leia oma ülalolevast tekstist üldse väljenditki "saare rahvas", rääkimata veel sellest, et ma oleks kogu saarerahva nimel sõna võtnud. Ainuke väljend, hinnang ja seisukohavõtt laupäevase kohtumise osas, millega võiks mõni teine kohalolija vaielda, oleks vast
    "rahvas oli küll üsna üksmeelselt kriitiline"
    Isegi kui kellelegi teisele tundus asi ja õhustik täiesti vastupidine, ei annaks see alust selleks, et minu subjektiivset hinnangut käsitleda valetamisena. Ja selles mind otsesõnu süüdistada. Minul on oma arvamus, ja ma olen seda siin juba aastaid väljendanud oma nime all. Kui sul, T, on ka oma arvamus,näiteks sellesama tuulepargi küsimuses, siis palun, see blogi siin on sinu käsutuses. Kasvõi "T" pseudonüümi all, kasvõi päris anonüümsena. Ainuke tingimus on, et arvamus võiks sisaldada ka mõnd konstruktiivsemat väidet, kui et opponent on valetaja, loll, maaniat põdev vandenõuteoreetik jne.

    VastaKustuta
  10. Toomas,ma ei ole see eelnev n.ö. anonüümik.Kes on rahvas,kui palju moodustab rahvas? Ma olin rahva sees kes ka ütlevad,et eks seal on omad miinused kuid tulevad need niikuinii-kas täna,5-või 10 aasta pärast. Ja muidugi oli ka arutelus,et kui palju neid võiks olla-kas peaks olema 20,15,10 või 5?See pole ju saladus kellele see kõige rohkem vastu käib ning teame ka muid põhjuseid peale n.ö. tuulikute paigaldusest.T.

    VastaKustuta
  11. Kulla T, ära rutta siis sündmustest ette. Eks selle tuulepargiga seonduvalt tulebki lõpuks välja, kes mida arvab ja kui suure % mingi arvamuse esindajatest sellest rahvast siis moodustavad. Mina kutsun siin rahvast üles oma arvamust avaldama ja olen avatud erinevate arvamuste ärakuulamiseks ja levitamiseks. Sina aga püüad minu sidistamisega kibestunud vandenõuteoreetikuks mind selle tee rööpast välja lüüa, ehk sa tegelikult püüad vaba arvamusavaldamist takistada...Kogu lugu.

    VastaKustuta