teisipäev, 30. märts 2010

Vormsi tuulepark ja visuaalne reostus

Kui nüüd sellise plaani, nagu tuulemehed viimati esitasid, järgi need vehklevate labadega üle metsade ja niitude kõrguvad postid püsti pannakse, tekib üks huvitav küsimus. Nimelt on Vormsil olemas maastikukaitseala, mille erinevad vööndid asuvad Rumpos, Suuremõisas, Saxbys, Rälbys, Dibys, Hosbys…ehk praktiliselt kogu saarel…Maastikukaitseala peaeesmärk on just säilitada maastikku kui tervikut. Kas tõesti tuulik, mis paistab olevat (sest ja kuigi pole tema vundament ilmselt maastikukaitseala formaalsete piiride sees) täpselt sellel maastikul, ei riku siis kuidagi kaitsekorda? Maja, mis ei paista metsa seest väljagi, maastikukaitsealale püstitada ei saa, kuid monstrumit, mis paistab igale poole ja igalt poolt sellel kaitsealusel maastikul, saab otse selle kaitseala piirile ehitada küll…
Ehk siis Vormsi konkreetsetes oludes on tuulikutest tulenev kõige suurem oht just visuaalne reostus. Ja isegi mitte oht ainult kohalikele ja saart külastavatele turistidele nende hingerahu ja neile harjunud vaate säilimisele, vaid oht riigi kõigi rohkearvuliste maastikukaitsealade kaitsekorrale.
Aga mida see visuaalne reostus mitte ainult teoreetiliselt, vaid juba ka praktiliselt tähendab, saab lugeda seda kõike kogenu kirjeldusest
Kui Saksamaale tuuleparkide juurde sõitsin, ootasin, et mind võiks häirida see vuhh-vuhh-vuhh, robotlikult monotoonne tiibade tiirutamine. Esmalt ei saanud aru, miks minu värske internetituttav Jutta Reichardt e-kirjas nimetas, et kõigepealt korraldab ta mulle unbedingt (tingimata, sks) ühe “Horrortour´i” vaatega ümbruskonnale.
Mind huvitas pigem, kuidas mõjub lärm. Horrorituur? Mis siis generaatorites nii halba võiks olla – tuulepark maastikul peaks ju isegi romantiliselt mõjuma… Eestis paistavad need täitsa toredad. Juba Berliinis rongilt maha astudes sain aru: asi on vaates. Lähed närvi, kui horisont ei püsi paigal.
Seda on raske seletada, aga proovige kujutleda asja nii, nagu seda nägin Jutta ja Marco kodu juures: astute värskesse õhku, ringutate majatrepil ja libistate armastava pilgu üle kogu Loodu, päike paistab, tuuleke puhub. Siis langeb pilk aia taha ja takerdub. Seal töötavad kraanasuurused masinad ja muudkui aina töötavad, üldse seisma ei jää. Ka jõuluõhtul mitte.
Üritad abitult metsavaadet nautida, aga tiivikud hakivad kõik su loodusvaated viiludeks: rohelise metsa, põlluserva, pilved taevas. Tunned end nagu tööstuskarjääris. Järelikult viibidki tootmisalal. Seetõttu tahad õhtu saabudes pärast tööpäeva lõppu rahulikumasse kohta minna, koju. Aga kui pead tootmisalal ööbima, kuna seal ongi su kodu? Täpselt nii on Jutta ja Marco juures.

…Täpselt. Täpselt nii saab olema ka Vormsis...

11 kommentaari:

  1. Mis on mugavuse ja heaolu hind? On ju teada, et midagi ei tule ei mittemillestki. Ka praegusel elektriarbimisel on päris rängalt mõjuvad tagajärjed, Ida-Virumaa probleemid on ju üldteada. "hea" on see, et paarikümne aasta pärast on põlevkivi ära põletatud ja tuulikuid, tuumajaama ja muud sarnast meil ei ole. elektrit ka ei ole, või on see üüratult kallis.

    VastaKustuta
  2. Aga Natura looduskaitse ala? Kas seda ka tõesti ei arvestata?

    VastaKustuta
  3. http://petitsioon.ee/signers/tuulepark-vormsil/

    VastaKustuta
  4. Vaatasin neid fotosid ka poes ja ütleks,et kahju kui keegi võtab sellist fotomontaazi tõsiselt!Reaalselt ei ole võimalik selliselt neid ehitada ja proprtsioon on ka muidugi üle mõistuse.Kas on ilus valega mõjutada inimeste otsustamist?

    VastaKustuta
  5. Kas keegi käis 31.03 avalikul arutelul. Olge head ja kirjutage, mis seal räägiti.Tahaks ka teada.

    VastaKustuta
  6. Vaatasin seda petitsiooni asja, kas hakatakse juba merre tuulikuid ehitama, siis ei saagi ujuma minna ja paadiga sõitta.

    VastaKustuta
  7. Sotsiaaldemokraadid tegid ettepaneku, et tehnorajatise omanik peab rajatisest tingitud ebameeldivused kohalikele elanikele heastama.
    Maaelukomisjoni sotsiaaldemoraadist esimehe Kalev Kotkase sõnul ajendas palju tulisust tekitanud Hiiumaa tuuleparkide rajamine teda probleemile laiemalt mõtlema.
    «Kui mõni tehnorajatis nagu tuulegeneraator või mobiilimast selgelt häirib ümbruskonna elanikke ja halvendab nende elukvaliteeti, siis peab seda kahju omanik ja omavalitsus elanikele ka kuidagi kompenseerima,» leidis Kotkas.
    Ettepaneku järgi tasub tehnorajatise omanik maksu, millest omavalitsus saab iga aasta lisaraha, et siluda tehnorajatisest tekitatud probleeme. «Tehnorajatise maksustamise läbi ei pea kasutama kõigi vallaelanike makse selleks, et hüvitada teatud piirkonna murekoormat,» selgitas Kotkas.
    Maksust laekuva rahaga on kohalikul omavalitsusel õigus ja kohustus eelisarendada rajatisest mõjutatud piirkonna atraktiivsust ja elukeskkonda.
    Kotkas lisas, et tehnorajatise maks, nagu teisedki kohalikud maksud, oleksid kohalikule omavalitsusele võimalus, mitte kohustus.
    Sotsiaaldemokraatide fraktsioonil on valmis ka vastava sisuline eelnõu, eile esitati see koalitsioonipartneritele.

    VastaKustuta
  8. Allkirju kogub sama punt kes kasutas neid eelmine kord kurjasti ära. Kas teate seda ? Hiljem seoti sinna ka muud omad huvid!!!Ja saadeti n.ö. instantsidesse. Veenduge kuhu kirjutate ja millised on kavatsused. Eelmine kord olid lageraied. Kuid kas teate millega neid veel seoti??

    VastaKustuta
  9. Siis juba ütle, kui mainisid. Ja räägi julgesti, kus neid veel siis kasutati. Kui inimesi teavitad, siis ehk enam ei kasutata ära. Praegu aga hirmutad asjale jaa ütlema. kas sul selleks aga on õigust? Ka Anonymous, kuid teine

    VastaKustuta
  10. Küsige nende inimeste käest, kes allkirju kogusid, et millise vankri ette need veel rakendati. Vaadake, mis nad kostavad selle peale.

    VastaKustuta
  11. Tulge vaadake pisut Ida-Virumaal ringi. Pooled sood ja rabad on ära kuivendatud, üles kaevatud ja karjäärideks muudetud, maaalune on ära õõnestatud, inimestel jäävad kaevud kuivaks, laiuvad tuhamäed ja hiiglaslikud settebasseinid. Seda kõike selleks, et Te saaksite koju tulles tule põlema, teleka mängima panna ning arvutisse halama tulla paari näruse tuuliku pärast.

    Silver

    VastaKustuta