neljapäev, 13. oktoober 2005

Viimane prognoos

Viimane prognoos

Kohe algul nimekirjade esitamise ajal prognoosisin võimalikke valimistulemusi Vormsis. Kordan kiirelt üle: „Talvitujad” kolm kohta ja ülejäänud 3 suuremat nimekirja igaüks kaks. Nüüd , kolm päeva enne valimisi ja peale eelhääletamist polegi eriti põhjust prognoosi muuta. Vast ainult „tänu” eriti jaburale vallavanema mahavõtmiskampaaniale nädal enne valimisi kaotavad kas siis Rahvaliit või Keskerakond ühe koha Isamaaliidu kasuks, ehk siis tulevases volikogus oleks nii valimisliidul „Ka talvel Vormsil” ja Isamaaliidul kolm ja Keskerakonnal ning Rahvaliidul kahepeale kokku ka kolm kohta.
Hoopis huvitavam on praegusel etapil prognoosida valimistejärgset perioodi. Igal juhul tõotavad algavad võimukõnelused, ehk siis Vormsi puhul ainult läbirääkimised vallavanema koha üle tulla erakordselt pingelised. Sest raske on uskuda, et teised nimekirjad peale Isamaaliidu on omavahel kokku leppinud mingis salajases uues vallavanemakandidaadis keda siis esitletakse valijatele peale valimisi. Eks loodetakse jõupositsioonilt Meelisega kokku leppida, toetudes tegelikult ekslikule arvamusele (nagu ikka oma rikutuse piirides), et võimu nimel on ta kõigeks valmis. Tegelikult on Meelisel vägagi keeruline üldse läbirääkimislaua taha minna, sest seal vastas võivad väga tõenäoliselt istet võtta äsjased umbusaldajad. Millest on neil rääkida läbinisti „korrumpeerunud” vallavanemaga, keda ei kannatanud ametis hoida nädalatki enne valimisi? Või mida peab Meelis nendega rääkima? Et ta nüüd „korrumpeerub” õiges suunas? Asjata lootus. Samas ega sugugi kergemad ole ka läbirääkimised „talvitujatega”. Seal võivad ju vastas istuda äsjased kaasvõitlejad vallavalitsusest ja alluvate ametnike hulgast, kes valimiste tuhinas oma ülemusele kõhklematult noa selga lõid. No mida.
See Vormsi vallavanema koht noorele arenevale mehele vaevalt nii tähtis on, et ükskõik kellega ja ükskõik mis tingimustel see amet vastu võtta. Kui kokkulepe Meelise vallavanemana jätkamises sünnib, siis ilmselt hoopis Isamaaliidu tingimustel. Aga milleks seda tralli selliste „umbusaldamiste”, reetmiste ja muu inetuga siis üldse vaja oli?

1 kommentaar:

  1. Võibolla loodetakse "kirjaliku konkursi" peale või mida siin enne valimisi veel välja pakuti. Et tuleb keegi tubli kusagilt kaugelt ja teeb nii, et kõigil oleks hästi ning raha jätkuks kõige jaoks. Nagu sovhoosi ajal oli. Aga kas endised vallavanema kogemusega inimesed ei tahaks tulla vallavanemaks? Teet või Ene või Ants? Teet peaks nüüd küll pärast umbusalduse avaldamist ja selle läbikukkumist asja ise tõsiselt käsile võtma.

    Isiklikult olin juba 3 aastat tagasi selle vastu, et Meelis hakkaks Vormsi vallavanemaks. Minu isiklik vastuseis jätkub. Liiga palju energiat ja jõudu nõuab sellel kohal töötamine. Mõttetult palju enda kulutamist. Oleks siis nii, et see töö pakuks rahuldust või saaks au ja kuulsust. Aga ei saa! Kaasvõitlejad "löövad noa selga"; ametnikud töötavad vastu. Hullem kui tuuleveskitega võitlemine. Ja mille nimel?

    VastaKustuta