esmaspäev, 9. jaanuar 2006

Lääne maavalitsus, Osmussaar ja Karnau

Tänases „Postimehes” ilmus A.Karnau kirjutis Lääne maakonna teemaplaneeringusse vaikselt sisse kirjutatud Osmussaarele suvilate rajamise plaanist. Tundub et maavalitsuse asjamehi (naisi) tabati otse piinlikult moosivarguselt. Sest mõne tunni jooksul saadeti sealt nii Postimehele kui ka avaldati Läänemaa portaalis vastavasisuline ennastõigustav vastuartikkel. Tegelikult astuti ikka ämbrisse küll, nii üheselt kinnisvaraarendajate huvide eest ei maksaks ühel maavalitsusel küll seista. Kuna omal ajal sai Vormsi Üldplaneeringuga seoses maavalitsusega küll ja küll piike murtud, tuleb see lugu kuidagi tuttav ette.

Igasugu planeeringud on idee järgi välja mõeldud selleks, et kaitsta üldisi huve kõiksugu erahuvide eest. Mida üldisemaid huve, seda üldisema planeeringuga on ka tegu. Maavalitsus kui riigi (s.o. kõigi meie) esindaja tegelebki nende kõige üldisemate planeeringutega (maakonnaplaneering ja mitmesugused teemaplaneeringud). Kõik põhineb mõnevõrra naiivsel eeldusel, et planeeringuettepanekute vormistajad teevad seda tõesti ausalt just nendest üldistest huvidest lähtuvalt. Avalikkusel on küll olemas kontrollimehhanism planeeringu kohustusliku avalikustamise näol (enne kinnitamist), aga ega seda ju väga ei viitsita kasutada , et siis ikka uurida kirjapandud keeruliste lausekonstruktsioonide sisu. Ja lähebki kõik omasoodu, nagu minema peab: kellegi erahuvid on juba kenasti õigesse kohta sisse kirjutatud ja omandanud seaduse jõu. Siis kui keegi, näiteks mõni ajakirjanik nagu ka konkreetsel juhul, seda siiski märkab, tõuseb kisa valestimõistmisest ja muust taolisest.
Aga mida siin valesti mõista: planeeringus on kirjas

Lisaks maastikukaitseala kaitse-eeskirjadest tulenevatele tingimustele (minimaalse asustusega loodukaitseala), on erinevais ringkonnis saare arengusuundadena pakutud: - suvitussaar (suvilad, 5 – 6 pere alaline elukoht, teenindamiseks vajalik infrastruktuur), - tuulepark (stabiilsete tuultega ala, võimaldaks toota märkimisväärse osa Eesti elektrienergia vajadusest).

On ju selgemast selgem, et see tekst tähendab vaid seda, et kedagi (anonüümsed ringkonnad?) ei rahulda Osmussaare praegune seisund leebe reziimiga looduskaitsealuse saarena, kus on tagatud kõigi inimeste juurdepääs loodusrikkustele ja vaatamisväärsustele, vaid keegi tahab vähemalt osa sellest oma eravaldusesse. Ja keegi anonüümne, aga planeeringutegijatele kindlasti teadaolev füüsiline keha tahaks ka tuulte poolest soodsasse kohta mõne tuulegeneraatori püsti panna.
Üldine huvi oleks mõeldav ainult juhul, kui Eestimaal ei oleks enam tõesti kohta, kuhu suvilaid ehitada või tuulikuid püstitada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar