kolmapäev, 11. jaanuar 2006

Vallavolikogu hüvitised, kompensatsioonid kahekordseks

Kuna vallavanema ja vallaametnike palgatõus on vist vähemalt esialgu järgneva volikogu istungi päevakorrast maha tõmmatud, siis tundub et kuumaks ja piinlikuks teemaks tõotab kujuneda volikogu liikmete endi tasustamine. Tõepoolest, suhteliselt harva elus ettetulev olukord, kus iseendale oma äranägemisel saad palga määrata. Muidugi toimub selline asi ka ühemehefirmades, aga siin on siiski selles mõttes asi delikaatsem, et omale tasu määramine toimub võõra rahakoti (vallarahva ühise) arvel. Kuigi jah, volitus selleks on valimistulemustega ka saadud.
Mis plaanid siis ringlevad volikogulaste peades? Mõned neist on teada õnnestunud saada. Kõige naljakam plaan on maksta volikogu liikmetele erineva suurusega istungitasu sõltuvalt sellest, kas ta on hetkel „õiges”, no näiteks „talvituvas” parteis. Ja kohe kordades rohkem. No nende tagumiku kulu on ju istumisel suurem ja üldse on see asi väärtuslikum.
Teine, majanduskomisjonist tulnud ettepanek on hulga mõistlikum ja arusaadavam, kus kõik volikogu liikmed saavad istungi eest ühesugust kompensatsiooni (ju siis kulutatud aja eest). Siinkohal võiks küll tulla veel ka ettepanek viia ka volikogu istungid töövälisele ajale, näiteks õhtusele või laupäevale. Sest selge on see, et tööaja väärtus on igal inimesel erinev aga vaba aja väärtuse võib tõepoolest tinglikult võrdseks lugeda, mida siis ka võrdselt kompenseerida. Pealegi oleks oma olemuselt ju avalikud ja piisavalt suures tihtipeale tühjas ruumis peetavad istungid paremini kättesaadavad ka huvilistele. Milleks pidada eraldi rahvakoosolekuid ja raisata endi ja saareinimeste aega samade arutatavate asjade peale.
Esmakordselt Vormsis on ette nähtud ka otsekompensatsioon volikogu esimehele lisatöö ja ajakulutuse eest volikogu töö organiseerimisel ja komisjoni esimeestele vastava komisjoni istungite läbiviimiseks. Ka mõistlikud ettepanekud, küsimusi tekitab vaid samaaegne volikogu sekretäri palkamine tegelikult samade ülesannete täitmiseks. Kokku viib selline priiskamine volikogu tegevuskulude kahekordse tõusuni, teisisõnu on sõnum valijatele selge: teie oinakarja juhtimine on lihtsalt kallis, ja mokk maha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar