pühapäev, 8. jaanuar 2006

Vallavanemate palgast

Vallavanemate (linnapeade) palk on nüüd peale valimisi paljudes omavalitsustes kuum teema. Vormsis eriti, arvestades kogu seda olnud jama vallavanema otsimise ja leidmise ümber. Vallavanemate palganumbri määrab volikogu, seega siis volikogu enamus. Loomulikult on (oli) palgast juttu juba läbirääkimistel tulevase vallavanemakandidaadiga enne vallavanema ametissehääletamist. Ei tule keegi vallavanemaametisse ilma eelneva kokkuleppeta palganumbri osas. Või kui tuleb, mida siis tast küll arvata. Kahjuks on need läbirääkimised tihtipeale, ja loomulikult mitte ainult Vormsis, rangelt salajased ja tegelikult on seetõttu kogu taoline protseduur üsna räige valijate petmine. Palka makstakse ju vallavanemale valijate maksurahast. Õige, aus ja ideaalne oleks loomulikult juba enne valimisi oma valimisplatvormis valijatele selgitada: meie vallavanemaks tuleks see mees või naine sellise palgaga. No olgu, kui mingil põhjusel ei ole vallavanemakandidaati, siis vähemalt hiljem võiks need läbi räägitud palgatingimused juba enne vallavanema ametissenimetamist välja käia, see garanteeriks ka hilisema palgatõusu läbimineku volikogust.
Praegu tundubki olevat meil siin Vormsis selline situatsioon, et vallavanema palgatõusu läbiminek ei ole sugugi kindel, mistõttu võeti juba ettevalmistatud eelnõu eeloleva volikogu istungi päevakorrast maha. Olukord on ikka täitsa jama, sest see praegune vallavanema palk on ikka armetu ja ammu ajast mahajäänud küll. Hädapärast sobiks see number vast Piirisaare vallale, mis on selles nn. rikkuse järgi seatud omavalitsuste edetabelis (omavalitsusi on Eestis ca 250 ringis) juba aastaid konkurentsitult viimane. Mitte aga Vormsis, mis on vähemalt viimasel kolmel aastal olnud esimese viieteistkümne hulgas vahetult pärast rikkaid Tallinna ümbruse ja Virumaa kaevandustasudest kosunud omavalitsusi. Jajah, me elame rikkas vallas, kus suur osa tuludest tuleb suhteliselt jõukate siin elavate inimeste (tihtipeale küll siin mitte talvituvate) tulumaksust. Elaksime veel paremini, kuid paljudele siin meeldib end näidata vaese ja väetina ning makse n-ö optimeerida.
Nii-et loomulik suure vastutusega ametiisiku-vallavanema palk isegi väikeses Vormsi vallas ei tohiks olla kuidagi kahtlaselt lähedane eesti keskmisele, vaid vähemalt vahemikus 11-13000, mis on isegi ainult poolteist eesti keskmist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar