laupäev, 17. oktoober 2009

Minu Programm…

 

enn siin ükspäe küsis, et mihuke on minu programm, et tema ei tea, kas mind ikka valida…Eks ta õige ole, peab olema selge, mida see rahva esindajaks trügiv inimene seal esinduskogus teha tahab, millised on ta eesmärgid. Aga mul üksikkandidaadina oleks küll natuke narr hakata rääkima sellest, kuidas ma viin Vormsi saare koos rahvaga viie rikkaima saare sekka…Oleks selge suurusehullustus. Tuleb võtta mõni konkreetsem ja jõukohasem eesmärk. Hea oleks, kui lahendatav probleem oleks ka aktuaalne ehk päevakohane. Nii võtsingi ette ühe konkreetse asja, probleemi, mis tuli ilmsiks just nende valimiste käigus. Nimelt on selgunud, et mitmed robinal võimule trügivad inimesed kavatsevad meie vaikset ja rahulikku saart õnnistada tuulepargi rajamisega…Mulle see ei sobi kuidagi, ja olen ka päris kindel, et see värk ei sobi väga paljudele neile vormsilastele, kes tahavad siin rahus ja vaikuses nii suvitada kui talvituda. Seega on minu programm alljärgnev…

 

Hea Vormsi rahvas- talvitujad, suvitajad ja muud siin elavad inimesed


Ei tuulepargile Borrbys!

On viimane aeg tulla selle ennetava üleskutsega välja just enne valimisi, sest on selgeid märke sellest, et just nendel valimistel püütakse kaheldavate meetoditega formeerida sellist järgneva volikogu enamust, mis oleks kuulekas kuulama grupi ärimeeste soove rajada Vormsisse tuulepark. Tõenäoliselt Borrby suurele põllule. Kahtlemata on tuuleenergia kasutamine iseenesest hea ja õige idee ja ka pikas perspektiivis hea investeering seda tegevatele ärimeestele. Kasulik on see ka neile, kelle seni kasutamata maale see rajataks. Kuid ülejäänud 99% Vormsi elanikest kaotavad, kaotavad vaikuse ja rahu. Tuuleparkide jaoks on Eestis küllalt tühermaid ja kaugemaid meremadalaid, kus nad kedagi ei häiriks. Tean seda, sest olen hariduselt geoloog, kitsamalt spetsialiteedilt meregeoloog ning olen pikalt töötanud merepõhja ja maapõue uurimisega, kekkonnakaitse ja planeeringutega tegelevates riigi- ning erastruktuurides. Minu meelest ei ole mingit riiklikku ega kogukondlikku vajadust Vormsile tuulepargi rajamiseks. See on puhtalt ärimeeste ja mõne Vormsi maaomaniku erahuvi.
Eriti häiriv on see, kuidas seda erahuvi realiseeritakse. Kuidagi, kas siis kavalusega, suuri lubadusi jagades on tuuleressursist ja teistestki saare ressurssidest (mets, kasutamata karjamaad, turismisektor) huvitatud, viimastel aastatel saarele elama asunud ärihuvidega ettevõtlikud inimesed koondunud saarel juba neli aastat võimul olnud valimisliitu "Ka talvel Vormsil" ning on viimase aasta jooksul ja just enne valimisi massiliselt oma sõpru-tuttavaid saarele sisse kirjutanud. Sõbrad-tuttavad hääletavad  muidugi ju kohalikke olusid täpselt tundmata neid kutsunud sõprade tuttavate poolt. Siin pole midagi taunimisväärsetki, rääkimata seadusevastasusest. Kuid meie valimissüsteem on selline, et selliste kindlate valijahäältega saab väga lihtsalt volikokku, tehes teistel sellesama valimisliidu liikmetel sinna pääsu vastavalt raskemaks. Kuna valimisliidu poolt kokku antud hääled määravad ära selle, mitu kohta valimisliit volikogus saab ja igale valimisliidu liikmele isiklikult antud hääled määravad ära selle, kes konkreetselt saab volikokku, siis on täiesti võimalik, et hiljuti elanike registrisse kantud inimeste hääled annavad valimisliidule "Ka talvel Vormsil"  5 kohta ja seega absoluutse enamuse. Ja need viis kohta võivad suure tõenäosusega kuuluda Teet Vainolale, Ove Koskale, Urmas Paule, Jaak Kaabelile, Ivo Sarapuule. Head toredad mehed kindlasti kõik, kuid neil on ühised ärihuvid nii tuulepargi kui ka muudes asjades. Ja kahjuks varjutavad need ärihuvid kõik muud.
See üleskutse on neile, kes siin elavad nii pikemat kui lühemat aega, kes siin suvitavad pikemat või lühemat aega, eriti aga neile, kes elavad siin ka talvel ja veel rohkem neile, kes kavatsevad siin ka edaspidi elada või suvitada. Just Teie ja Teie laste elukvaliteet saab tuulepargi rajamise ja töölehakkamisega kõige suurema löögi. Seda saaks veel ära hoida sellega kui kõik need, kellele tuulepark pole vastuvõetav, tuleksid valima ja valiks neid väljaspool valimisliitu "Ka talvel Vormsil" kandideerivaid inimesi, kellest on teada, et nad on selle tuulepargi rajamise vastu. Sest kõik hääled, mis on antud "Ka talvel Vormsil" nimekirja poolt, on kahjuks tuulepargi rajamise poolt antud hääled. Siinkohal kutsun ka valimisliidu "Ka talvel Vormsil" nimekirjas kandideerijaid, kes on ise tuulepargi vastu, endid ja nende pooldajaid valima inimesi teistest nimekirjadest. Sest valimisliidu "Ka talvel Vormsil" nimekirjast pääsevad võõraste valijate antud häälte toel volikokku ainult need, kes toetavad tuuleparki. Teil teistel pole mingit lootust. Ja talvisel Vormsil undab metsa kohal kõrguv monstrum....
Tulge valima! Valige vaikus ja rahu! Valige Vormsi tõelised väärtused!

27 kommentaari:

  1. Toomas! Ole mõistlik ja ära kasuta infoagentuuri "OBS" ( Odna Baba Skazala). On paremaid, kasvõi CNN ja BBC, Kanal 2 või TV3. Raiskasin hulga aega ja ei leidnud viimatinimetatute kaudu ühtegi piiksu BORRBY TUULEPARGIST. Kust august Sina vastava info leidsid?
    Parim viis tumeroheliselt elektrit saada, et vältida taevaaluseid liikuvaid osi ja oletatavat müra, on metaanist. Peenema rahva keeli on roiskgaas. Pole raske kindlaks teha, millises Vormsi piirkonnas on selle tootmiseks algainet kõige rohkem. Segada saab öösel vaikselt labidaga ja kui muud ei saa, siis sooja ikka. Teadjamehed räägivad, et toimetada tuleb katuse all, muidu vihmaga voolavat virts laiali.
    (Vanad inimesed ütlesivad, et nad leidsid lapsed kapsaste vahelt. Praegused vanemad ütlevad, et tõmbasid internetist.)

    paul

    VastaKustuta
  2. Hea Toomas,
    Millest Sa küll siin inimestele räägid?!Hea, kui Sul on oma arvamus ja see siin on ka hea koht selle avaldamiseks, aga selliselt otse ajada mingit suvalist sousti ei ole ikka ilus.Kirjuta siis vähemalt juurde, et "mina arvan,nendel põhjustel, et need asjad on nii või naa".
    Minul näiteks ei ole loetletud seltskonnaga mitte ühtegi ühist ärilist huvi ei tuulepargi ega ka muus osas.Lihtsalt ei ole,aga Sa siin väidad, et on, valevorst selline.Muidu mõistlik ja tark mees, aga kirjutad siin sulaselget valet.Miks? Ka ei arva ma, et mul siin maja kõrval Borrbys peaks mingi tuulepark olema ja minu teada ei ole ka keegi hetkel veel teinud ühtegi taotlust sarnase asja rajamiseks,hoian silma peal.Borrby põld on enamuses detailplaneeringuga jagatud elamukruntideks.Mis puutub ärisse kui sellisesse, siis soovitan Sul veidi konsulteerida inimestega, kes sellest midagi teavad, mäletad nagu mina pöördusin Sinu, kui geoloogi poole saare kruusa küsimuses.Ilmselgelt ei ole Sul päriselt arusaamist, kuidas äri või majandus toimib või ajad Sa ka selles küsimuses meelega mulli?(loodetavasti ikka ei tea lihtsalt)
    Vormsi saare kõiki ressursse arvesse võttes saab siin toimida ainult nn mikroettevõtlus,mis lihtsalt ei küüni ärilises mõttes muud varjutama, see võimaldab parimal juhul toimida ja olla, saada siin kohapeal hakkama,see on täna ka minu eesmärk nagu ka teistel siin pikalt elavatel inimestel ja siia hiljuti tulnutel.Siin ei ole ärile tegelikult ruumi,aga on võimalik ära elada, ilma kellegi huve ja saart kui tervikut kahjustamata.

    Jah, tõeliselt hea platvorm on Sul -
    keegi kusagil(naised saunas?)rääkis, et kellegil on huvi midagi teha ja see on kindlasti halb. Mina võitlen selle vastu,loobin kaikaid kodarasse,kuis jaksan - valige mind.

    Tubli Toomas!

    VastaKustuta
  3. head Paul ja Urmas
    Tean natuke rohkem kui te arvate ja veelgi rohkem kui välja paista lasen. Asi natuke võimendatud ja utreeritud muidugi on...kuid tulge eile meile. Käimas on valimiskampaania ja mulle üksikkandidaadina on iga hääl elutähtis. Ja arvestades seda, kui väga mulle ja eks paljudele vormsilastele isegi tuulepargi võimalus vastukarva on, siis sellele üritusele juba ennatlikult kaigaste kodarasse loopimine on nii minu enda kui mu valijate huvides. Ma eelistan esindada just nende inimeste huve, kes siin tõepoolest elavad ja kavatsevad edasi elada, erinevalt mõnest teisest kandidaadist, kes eelistab esindada nende huve, keda huvitab vaid saare sissekirjutus ja sellega kaasnev praamidotatsioon...

    VastaKustuta
  4. Stirlitz teadis kõike ja ei lasknud üldse midagi välja paista.Aga vaata kui palju s---a keeras. Protsess oli muidugi pikk ja põnev.
    Ütle nüüd ilusti ja avalikult, mis on Sinu missioon Vormsil, kes on Su palganud, mis on Sinu palg- vabandust, sissetuleku suurus, millest see oleneb? Kas roheliseks triibutatud kaardipind Maaameti serveris? Kas Sinu otsesest osavõtust olenes kaitstavate maade kogus ja pindala Vormsil aastal pluss-miinus üks aasta aastal 2000? Ja palju muid ... ebakõlasid.
    Selgita parem eelnenut ja seda,et mida Sa pusid kõige puusseajamisega?
    Müts maha Su eesti keele vigadeta tundmise ees(see aga ei veena kedagi, kes ise vigadega kirjutavad).
    Ma elan ka siin ja tõepoolest. Selgita,mis wägi see oleks, mis mind Sind enda esindajaks peaks väänama?
    (Eesti keele väga hea tundmise tõttu võiksid kaasajastada minu lapsepõlveaegse raamatu tõlke. On teine kui unustusse vajunud. "Onu Tomi onnike" nimelt. Või "20 000 ljööd vee all" või aktuaalne teema vee olemasolust Jupiteri kuu peal). Geoloogile kohane.

    paul.

    VastaKustuta
  5. Ära närvi mine, võta rahulikult, Paul.
    Minu missioon on siin Vormsis rahulikult oma elupäevad lõpuni veeretada. Võimalusel saare elus ka kodanikupositsioonilt kaasa rääkides. Ja tuuleparki oma õuele ei taha.. Ei ole kellegi palgal, püsivat sissetulekut hetkel ei oma. Mingit ametlikku suhet keskkonnakaitse struktuuridega aastaid ei oma. Minu mõju on igasugu otsustesse ümmargune null...Kirjutanud siin ja oma teises blogis tomp.wordpress.com muidugi palju ka keskkonnakaitsest olen...aga kui keegi oleks minu arvamust arvestanud...eks oleks vast märku antud.
    Seda wäge, mis sind, Paul, minu poolt hääletama sunniks, muidugi ei ole. Ei ma loodagi väga. Aga mine tea, aeg ja inimesed muutuvad

    VastaKustuta
  6. Lp. Toomas
    Hirmu ja paanika külvamise kaubamärgi on enda nimele juba ammu registreerinud Savisaar. Haritud inimesena võiksid ju teada, et enne millegi kirumise ja vastu olemise osas, võiksid sa ennast teemaga kurssi viia. Milline elukvaliteedi näitaja peaks saama saarel surmahoobi?
    Tuulikute püstitamise hirmud Eestis ongi seotud inimeste teadmatuset mitte teadmistest.
    Selgitan siinjuures tuulikute poolt tekkivast mürast ja loodan , et see pisut valgustab sind selles pimedas koridoris, kuhu sa peaees sisse tormasid.
    Rahvusvahelise kogemuse põhjal võib öelda , et tuulikute müra on üks paremini kontrollitavaid keskonnamõjusid. Tuulikute arenguga on insenerid suutnud viia müra fooni rahvusvaheliselt tunnustatud lubatud tasemini.
    Põhireegli kohaselt sulandub tuuliku müra muusse mürafooni 300 meetri kauguselt. Arvudesse panduna tähendaks see alljärgnevat: Müra tase mida tekitab tuulik 78 meetrise mastiga tuulekiirusel 12 m/s on 300 metri kaugusel 41 dB(A). Võrdluseks kõrvaletooduna on inimese sosin ca. 30 dB(A) ja kõne 60dB(A).
    Hirmutada inimesi sellega , et kogu saar peale tuuliku paigaldamist müriseb ja väriseb on pahatahtlik ja kiuslik.
    Julgeks siin kõigile kaasamõtlejatele meelde tuletada üht tõsiasja ja ka sulle Toomas. Tõsiselt kahtlen , et sinu majapidamine ilma elektritta toimib. Kust kohast see tuleb ja milliste vahenditega toodetakse. Põlevkivi põletamine ei ole elektri tootmisel just kõige loodussõbralikum viis ja tossavad korstnad ka mitte visuaalset esteetiline. Aga see ju meid ei puuduta, see tossav kaadervärk ju kaugel. Mõnus on õhtul lambivalgel raamatut lugeda ja telekat vaadata aga selle tegevuse juures me kindlasti ei mõtle , et selle mugavuse nimel Ida-Virumaal mõned inimesed tahmase näoga peavad ringi kõndima. Tüüpiline eesti inimeste suhtumine, tarbida on hea aga ärge seda jumala pärast minu lähedal tootge.
    Kui on Toomas sul täpsem huvi ennast tuulikute teemal lähemalt kurssi viia võin sind lahkelt valgustada sellel teemal ja mis puudutab merre ehitatavaid tuuleparke, siis Läänemere tundlik ökosüsteem on väga habras.

    Ove

    VastaKustuta
  7. Tere,lugesin päris huviga sinu mõtteid ja valimisplatvormi.(ka2005). Mul tekkis sinusugusele (mitte midagi pole õieti)mehele küsimus. Mis oled sina ka reaalselt valmis teinud saare jaoks, mida saaksid ka teised saare elanikud(püsivad)käega katsuda,tarbida? Äkki oskad vastata oma kogemusest sellisele küsimusele,miks osa tüüpi inimesi muutub nii pessimistlikuks,kõik on valesti ja keegi ei tee midagi õieti?

    VastaKustuta
  8. Ove, Sulle vastan hiljem, et kiirustades mitte veelgi olukorda teravdada. Kuid mingite anonüümsete ees, kes isegi varjunime ei julge alla panna, ma küll aruandekohuslane pole.

    VastaKustuta
  9. Omaltpoolt tahtsin kommeneerida Ove kommentaari tuuliku "lubatud müra" osas. Ma ei ole käinud tuulikupargis müra kuulamas, ei ole olnud siiani seda vajadust. Ise elan Hullos EMT-i masti lähedal, kindlasti on ka nende mastide kohta tehtud hulgaliselt teaduslikke uuringuid ning leitud piisavalt madalad detsibellid, mis ei riku inimese tervist. Aga tegelikus elus on see mast väga häiriv. Praktiliselt pidevalt undab (arvatavasti) tuul selles mastis (mõnikord on niimoodi hea ilmamuutust ennustada, sest kõrgemal tuul juba undab, aga all on alles tuulevaikus). Võib ju olla nii, et nende tuulikute müra on täiesti vaikne ja madalate detsibellidega, aga näiteks häirivalt madal või häirivalt pidev. Eriti häiriv võib see olla inimese jaoks, kes ei ela ka talvel Vormsil ja käib Vormsil ainult suvitamas (otsides vaikust ja rahu).
    Jutu mõte on see, et kas kõik inimese elu hõlbustav peab olema ka elu häiriv. (mobiilimast ukse all, tuulik õue peal).

    Kadri (tarvitab igapäevaselt elektrit ning mobiiltelefoni)

    VastaKustuta
  10. Valimised on läbi. Pikad peavalud kah mõne päeva möödudes kindlasti. Elu läheb oma rada, enamasti läheb, aga tuleb palju visamini, paljud jäävad võlgugi. Peaaegu et taeva saadikud maa peal on siin saja ruutkilomeetri sees nüüd nimeliselt jaotatud mustaks ja valgeks. Jääb loota, et valged tunnustaksid neid miljardeid halle toone, mis jäävad musta ja valge vahele ning sedavõrra on neid ka rohkem. Lisaks eenduvad punased, sinised, rohelised ja lillad. Ka nendega peab hakkama saama.
    Sellest ei tahtnud ma rääkida. Kuna Tom ise lükkas lumepalli veerema ja tuulikute kohalt sõna võttis ning seda tema enda blogis, sätin oma mõtted praegu ka siia. Hr. Ove, kes ei ole kindlasti tuulepea, aga teab tuulest rohkem kui on jõudnud välja paista lasta, võiks ju diskuteerimiseks vastava nimelise lk. luua.
    Lugupeetud Kadri! Ka mina elan sellesama EMT masti all ja kaks korda lähemal. Palju kordi varem olen püüdnud leida mingile veidrale undamisele seletust. Küll arvasin selleks oma külmiku, küll mingi mootori lähikonnas, küll vana alajaama põllu peal ja muudki. Ühel päeval plahvatas - mast. Lähemal katsumisel selgus, et müra sõltub tuule suunast ja tugevus tuule kiirusest. " Süüdlased" on paar vanti ( pean silmas masti püsti hoidvaid trosse), mis teatud tingimustel hakkavad vibreerima. (Lennunduses nimetatakse enam-vähem sarnast nähtust "flatter"-iks. Tagajärjed on traagilised, sest enamasti piloodid eluga ei pääse.) Maakeeli öeldes - tross võbeleb kui pillikeel ja seetõttu teeb häält.( Meie ühise nimetaja puhul - tuulest, aga kontrabassil näiteks poognast, sõrmedest jne.). Kas keegi on teinud EMT-le esildise probleemi vältimiseks? Sa ise? Tehnilisi lahendusi on mitmeid ja ka väga odavaid. Oled Sa ise "probleemi tõstatanud"? Kui kohalikus vall-, sorry, haudejaamas oleks olnud teadjamad-oskajamad, olen kindel, et kohalik lahendus oleks ammugi leitud. Arvan, et pirin väristas sealgi põrandat ja loogiline käik oleks EMT-le teada anda. Aga noh, mis minu pirin... Siin blogis...
    Loomulikult tarvitad Sa elektrit, mida tarbib Su mobilettki. Lisaks noore ema triikraud, pesumasin, pliit või rüperaal. Kes teab, ehk valguski Su häärberis.
    Ovel on surmtõsiselt õigus, et too Suur Auk, kust elektrivoolik tuleb, on täna veel tahmunud nägudega meeste teha. Teadjamehed ennustavad ( on küll parajalt jumalavallatu tegevus), et ühel hetkel lõppeb kivi ja õli maakera sees otsa. S.t.algaine elektri tootmiseks, mida Sa varemnimetatud aparaatidesse pumpad. Kuidas siis edaspidi? Vähehaaval oleme sunnitud järjest rohkem kasutama seda energiat, mida me praegu võib-olla liiga kohmakalt või häälekalt püüame hankida. Katsu harjuda tuulest tulevaga, see on kõige lihtsamini saavutatav. Meil teisi nn. iseeneseslikke energiavarusid märkimisväärselt ei ole - ei päikest, ei mõõna-tõusu, ei Dneprit ega Angarad, ei Islandi kuuma vett, uraanigi mitte...( Ainult hakkepuidu, põhu, turba või kemmergugaasi najal ei ela ära).

    VastaKustuta
  11. Mis mürasse puutub,siis näituseks kaks ammust episoodi. Oli vaja elada Tallinnas Narva maantee ja Maneeži tänava nurgal. Õudne. Esimene kuu aega. Tramm pöörangul - kkill-kill-kill-krrräääks-kolladi-krräääks---koll-koll-koll-uksed lahti-uksed kinni ja veel muud . Seda hommikul kella viiest öösel kella kaheni. Pluss karjed,kilked,kimajad. Kuu aja pärast ei saanud arugi. Aga kui tulin jälle koju, Vormsile, oli kuu aega tunne, et olen elusalt maetud. Ei osanud vaikusega midagi peale hakata.
    TPI ühikasse Akadeemia teel elama asununa oli kunagi sama jubedus, esimesed nädalad - troll tuli iga viie minuti tagant kiiuuuu-kolla-kolla-kolla-kuuiiiiii ja nii kogu aeg. Sama sümptom - krooniline magamatus. Läks veidi aega mööda - ei pannud enam tähelegi.
    Kogu eelneva äärmiselt lakoonilise ja selle tõttu laialivalguva heietusega tahan ütelda, et rohkem tolerantsust, arusaamist, oskust vahet teha aial ja aiaaugul.
    Küsimus Sulle, Kadri: mis Sa arvad, kuidas elavad Alaskal, pooles Kanadas, Gröönimaal ja tohutult paljudes kohtades maamunal inimesed, kes tegelevad oma elurütmis samade tegevustega mis Sinagi: toiduvalmistamisega, iseenda hügieeni, kasvamise ja kasvõi internetiga? Otse välja öeldes - tuulest saavad elektrit ja neile ei tule pähegi, et midagi oleks nihu. Mitte ükski tegija ei vea miilide kaupa kalleid liine, mille otsas heal juhul kaks eskimot. Nii ka meitel - näiteks Hosbysse ei pane keegi kunagi mingit voolutoru, sest et seal ei ela kedagi. Ja seepärast ei pane, sest seal ei ela kedagi. Mis sellest, et tagatipus kroonib Eesti Energia bossi Sandor Liive maatükk.Nojah, sinna ei pane üldse midagi, sest kotkas on metsas ning miks üleüldse. Hispaania või Kariibi mere saarte vastu Vormsi ei saa.
    Õppigem, Kadri. Hakakem harjuma. Täna ei ole meil ja siia vaja ei tuuleparki ega mitmegigavatiseid masinaid, hakkame otsast pihta.Väikestega. Seal kindlasti, kus muudmoodi ei saa või silmale harjunu meeletult kallis on.Aga olen kindel, et millalgi on järjest suuremaid vaja. Olen kindel ka selles, et ühel hetkel peame "kogu seda hirmsat kaadervärki" iseenesestmõistetavaks ja meie olemise oluliseks osaks. Millalgi üritati tõsimeeli Eiffeli torni maa sisse tampida, aga praegu? Loe ja imesta, milliste kadalippude läbi Sidney Ooperiteater olema sai, kui mitu aastat ehitus seisis ja üldsus kui sobimatule võõrkehale vastu oli. Täna aga? Üks elatanud avara silmavaatega tubli härra kurtis, et tema enam Norrbyst mere poole ei vaata, seal puha tuulikud risustavad silmapiiri. No ära siis vaata. Vaata peeglisse.
    Täna,20.okt.,k.a. kell 21.40 ei ole majas 10 vähimatki müra. Ei olnud seda eelnevatel päevadel ja tõenäoliselt pole niipea oodata. Omavahel öeldes väike alateadvuslik hirm on küll, et nii hirmvaikne on. Nagu oleks kõik äkki ära kolinud, vaikus ja pimedus ümberringi Kuule, Kadri! Ehk peaksime spetsialistidel endid kontrollida laskma? Äkki on minulgi seletamatu ülitundlikkus mingi piinavalt pideva vigina suhtes?

    VastaKustuta
  12. See oli asjale lähenemine konkreetsest aspektist. Tehnilistesse üksikasjadesse laskumata ja muud alternatiivset puudutamata. Mis ei välista enda kaasarääkimist tuulikuteema mõne teise nüansi puhul. Isikliku arvamuse avaldamine on lõppeks iga inimese põhiseaduslik õigus. Kõlab ju ilusasti!
    Ja veel midagi. Ööbikulaulu kuuleb kevadeti järjest vähem, aga see-eest äratavad hommikul esimeste valguskiirtega kütkestavalt karmid, südamlikult sööbivad, säravalt meloodiarikkad ja jahmatavapaneva järjekindlusega esitatud varesekeelsed koorilaulud. Sinna sekka maitsestamiseks pühapäeva hommikul kell kuus nürimeelse järjekindlusega käivitusmootoriga käivitatav, mis ikka ja jälle ei lähe käima, nädalalõputi katkematult igast ilmakaarest kostuv muruniiduki või trimmeri kõrvu hellalt paitav meloodia, selle puudumisel mõnus-pehme mootorsaagide hääl, sekka kõiksugu püromaanide -mõistuslikku tegevust, meeste mörinat, naiste kilkeid. Kõike seda pärjab algelise rütmimasina ja taskukalkulaatori abil tehtud muusikat imiteeriv juhuslike järjestikuste helide jada, mida iseloomustab kergesti meeldejääv tekst ning kirsasaapasse pandud mikrofon ja selle saapa kontsale kõigest jõust puuhaamriga tagumine.

    paul

    VastaKustuta
  13. Eelmised kolm kommi on kokku üks jutt.

    paul

    VastaKustuta
  14. Toomas, mitu tähemärki Su kommikarp mahutab?


    paul

    VastaKustuta
  15. Mu arvutis paistavad su kommentaarid, Paul, küll kõik õigel kohal olevat. Aga seda kohta, kust kommentaarides lubatavat tähemärkide arvu saaks suurendada, küll ei leidnud. Ju on nii ette nähtud. Valikud on seega, kas lühemalt kirjutada või jupitada.

    VastaKustuta
  16. Kadri! Jäin mõtlema väite üle, et mast undab kogu aeg. Kuna mina väidan, et EMT masti undamine on väga juhuslik ja suhteliselt harv, siis olen kindel, et kuuled hoopis kooli katlamaja undamist. See algas koos kütteperioodiga ja mõnel puhul, näit. toas või autos istudes ei saa aru, mis suunast tuleb.
    Katlamaja operaator elab küll katla pumbale kõige lähemal, aga ilmselt on loodus talle omalaadsest professionaalsest kretinismist tingitud immuunsuse tekitanud, mis väljendub selles, et seda konkreetset sagedust ta enam ei kuule.

    paul

    VastaKustuta
  17. Ma veel hetkel väga põhjalikult seda tuulikute teemat musseerida ei taha, ootame ära kui asi konkreetsemaks läheb. aga niipalju ütlen, et need dB pole tuulepargi puhul mingi näitaja või ohufaktor. Detsibellidest võib rohkem rääkida rockkontserdi puhul. Tuulepargi puhul on peamine häiriv, seni küll veel väheuuritud kuid juba kindlakstehtud tervisekahjustusi põhjustav tegur madalasageduslik ja lausa inimkõrvale näiliselt tajumatu infraheli. Miks lähevad koerad hulluks uusaastaöö rakettide laskmise ajal. Kaugelt ennem seda kui inimene ise esimest raketti kuuleb. sest koera kõrv kuuleb kaugemal lastavate rakettide läbi õhu liikumisel tekkivat inimkõrvale kuulmatut infraheli. Miks on öösel magamistoas arvuti vaikne sahin nii häiriv aga vaikne muusika vahel täitsa sobiv. Vahe selles, et muusika on komponeeritud inimkõrva jaoks , inimkõrva jaoks sobilikus sagedusspektris, arvutimüra aga on tehniline ja saastatud inimkõrva taju jaoks ebaloomulike madalasageduslike komponentidega
    Mina olen neid aulepa tuulikuid vaadanud Borrby-Kersleti kandist. Sealt vaadates täitsa OK. Isegi nagu mingi maamärk juures. Ei häiri. aga Norrby nukalt vaadates äkki tõesti juba häiriks. Ma pakukski, et optimaalne tuulepargi kaugus võiks olla 10 kildi piires

    VastaKustuta
  18. Peaaegu et nõus. Rockkontsert või miski taoline heliline moodustis ei tekita niisugust sageduslikku müra kunagi, mis kahjulik oleks. Ainult siis kui helitugevus ületab taluvuse piiri. Võib lihtsalt kuulmekiled ära lõhkuda. Kui Kihnu Virvet või Vanemuise kandlemängu lasta niisuguste detsibellidega nagu "Manowar"-i kontserdil ja toas, siis lendavad aknad koos raamidega välja ja uks naabrimehe õue. Point on hoopis muus - kuna muusika sisaldab inimkõrvale kuuldava sagedusriba kõiki komponente ja seda impulssidena, siis tavatingimustel taandub asi ainult maitseküsimuseks ( eeldab muidugi kõrgema klassi taasesitavat aparatuuri, mis maksab kümneid kordi rohkem kui "sang" öökapil). Tehnilised mürad aga on enamasti kindla kitsa sagedusribaga, aga pidevad ja võivad ise olla või sisaldada madal- või kõrgsageduslikke komponente. Niisugune olukord võibki kõikvõimalikke tervisehäireid tekitada. Mõjub muidugi individuaalselt. Füüsikaliselt erinev, aga piltlikustav näide: autoküünlalt või el.karjusest saadav 10 kV ei tapa, sest lühike impulss, aga teleka 5kV küll, sest on alalisvool.
    Targad ütlevad, et kõige kahjulikum on infraheli keskmiselt 7 Hz, sest pidi inimese südame tööga teatud tingimustel resonantsi minema ning kergematel juhtudel halba enesetunnet tekitama. Väga varasest lapsepõlvest mäletan, et kusagil pandi mingi kino kinni, kuna külastajad kurtsid kehva enesetunde üle. Kaua uuriti asja ja lõpuks leiti, et laes olevad ventilaatorid tekitasid töötades just madalsagedusliku resonantsi.
    Koerte ( ja mitte ainult) puhul on tegu kõrgsageduslike helidega. Oleme kõik kuulnud ilutulestike puhul vilistavat heli. See on vile väike sageduslikult alumine ots, mida inimene kuuleb, tegelikult küündib sagedus vabalt 30 KHz-ini. Paljud loomad kuulevad, koerad hakkavad haukuma, nahkhiired lendavad võib-olla vastu seina.
    Vähe hilisemas lapsepõlves ehitasin seebikarpi sääsepeletaja. Peotäis jupikesi, "Krona" patarei, kõrgsageduskapsel ja panid lahtise akna peale. Toimis hästi, ei tulnud sääsed tuppa. Kärbsed sõelusid ikka edasi-tagasi.
    Aga naaberkorteri koer hakkas varsti ulguma ja muud imelikku. Uurisin asja: kopsik tekitas 22,5 KHz pideva heli, mis vastas mingite timukas-sääskede tiivalöökide tekitatud sagedusele. Põhjus, miks tööstuslikult ei toodeta, on, et koduloomad ( ka mesilased) ei talu seda häält.
    Kunagi sai mõõdetud ja siis kuulsin peaaegu 18 KHz-ini, mis on ülihea tulemus, aga inimese vananedes see piir hakkab allapoole nihkuma ja võib lõppeda sellega, et öeldakse - ta ei kuule hästi. Kunagi oli käekell, mis mängis lugu. Andsin oma 85-aastasele isale kuulata. Pani vastu kõrva, aga ei kuulnud midagi. Sagedus oli 2 KHz..

    paul

    VastaKustuta
  19. Eelnenu lisa.

    "Issi, miks roppude sõnade asemele piiks pannakse?"
    " Mis siis oleks kui telefonis piiksude asemel muud kuulaks!"

    paul

    VastaKustuta
  20. http://fishki.net/comment.php?id=59243
    http://www.youtube.com/watch?v=sbCs7ZQDKoM&feature=related


    Kui Sa, Tom, vastu pole, pistan Su lehele aeg-ajalt mõne huvitava lingi. Muidu võib olla oht, et enne järgmisi valimisi pead jälle reanimeerima hakkama. Niisama huvitavatest asjadest võiks ka vahel vestelda. Mulle isiklikult istub pragmaatika ja populaarteadus kordi rohkem kui külapoliitika või kohalik valimiste kirbuturg (kui Samuel Colt koldi leiutas, ei lasknud see iial sinna, kuhu sihtisid, vaid tema tõhusus seisnes ainult tihedas tules).

    Laupäevaõhtuks: http://www.youtube.com/watch?v=6lbvSBNLLoo

    Jätkuva lugupidamisega paul.

    VastaKustuta
  21. No kui sihukesed, ei ole vastu. Aga ära väga palju pane, sest pean nad kõik ise üle vaatama, et mitte kinni minna....

    VastaKustuta
  22. Kas keegi on minupoolse lingitamise tõttu vangimajja sattunud? Selline asi teeks mulle kõvasti rohkem hirmu kui suvalistele teistele. Või tundub, et OBS on suutnud teatud määral uuristada?
    Ei, palju ei pane (palju on siis kui ära ei mahu). Pealegi ei ole tõesti huvitavat just massiliselt ja kaugeltki mitte iga päev.
    Muide Tommy E. on käinud kaks korda meie jätsupäevadel ja lisaks kõigele on väga hea trummar.

    Lennundus on üks lemmikutest. Väheke kõdi ja ülimat meisterlikkust:
    http://www.youtube.com/watch?v=mCZmaejcslo&feature=related

    paul

    VastaKustuta
  23. noh, asi selles, et ma siin kahjuks vastutan ka nii sinu kui kellegi teise pandud linkide eest...Isegi ilma kurja kavatsuseta võivad lingid sassi minna ja võib juhtuda, et levitan kriminaalset sisu. Kui juba kommentaaris väljendi "juudid ahju" eest mõisteti inimene süüdi siis pahatahtlikel on suht lihtne midagi orgunnida. Tõsi muidugi see, et sellised asjad võetakse ette ainult poliitilise tahte ja organite koostöö tulemusel. Et nüüd siin, aga mine isahane tea....

    VastaKustuta
  24. paul pani lingi, mis näitab, et peale Tšernobelit on masendavamaid kohti:


    http://www.djmick.co.uk/life/abandoned-beach-resort-of-varosha-cyprus-52-pics/

    VastaKustuta
  25. " Äi saa mette vaikki olla" (saarlane)

    Kuule, Tom! Aita mind, kui targem pea, selgusele jõuda, mis pagana päralt kõik pedofiilid ainult meessoost on? Mis diskrimineerimine see on või mis ahistamine või kuidas?

    paul

    VastaKustuta
  26. No eks naisi ole pedofiilide hulgas kindlasti ka aga nad ei ole seal eriti märgatavad. Peaasjalikult sellepärast, et neil jääb testosteroonist vajaka ja sellest tulenevalt ka agressiivsusest ja vägivaldsusest...Ja vägivald on just igasugu perverssuste hukkamõistu peamine ajend. Sellepärast siis neid meespedofiile rohkem püünele tiritaksegi...
    Aga muidu on päevakohane anekdoot: "Mis on pedagoogi ja pedofiili vahe?"...Pedofiil erinevalt pedagoogist armastab lapsi...
    Võib ka parafraseerida: Meespedofiil, erinevalt naispedofiilist, armastab tõesti lapsi...
    Ja tasuks meelde tuletada ka venelaste kõnekäändu: Kes peksab, see armastab...

    VastaKustuta
  27. Jah. Me kõik armastame lapsi ja eriti neid, kel on kena noor ema.

    paul

    VastaKustuta