laupäev, 17. september 2005

Valimised Vormsi moodi

EPL-i ajakirjanik Rein Sikk kirjutas mõni päev tagasi positiivse loo Peipsiääre vallast, kus ca 1000 vallaelanikku (enamus vene vanausulised muideks) leppisid praeguste vallavõimude eestvedamisel kenasti kokku, et nendeks valimisteks tehakse üks ja ainus nimekiri, kus kõik, kes vähegi tahavad kodukoha eest midagi ära teha, saavad seal kandideerida. Ja asi toimib, ei leidunud kedagi, kes oleks tingimata tahtnud omaette asja ajada ja kedagi ei ärritanud ka Rahvaliidu keha, mille kaubamärgi alla nad seal koondusid. Ei teki vist kahtlustki, et seal tahetaks valimiste kaudu kellelegi isiklikult ära teha ja on kindel, et rahvas on tõepoolest ühise asja eest väljas. Noh, aga nemad on ju vanausulised ning aegade hämarusest säilitanud oma kogukondlikkuse ja sellega seotud väärtused. Venelased pealegi.
Siin, Eestimaa teise veere peal paistab küll tegu olevat hoopis teise, kiusliku rahvatõuga, kelle tahtmisi ja soove ei oska keegi ära arvata, veel vähem mingi platvormina ühise nimetaja alla viia. Sest lugedes nüüd avaldatud esimesi märguandeid erinevate kandideerivate seltskondade plaanide, tahtmiste, kandideerimispõhjuste kohta võib jääda päris nõutuks. Eelmise perioodi võimu peaaegu ei kritiseeritagi, tundub et vallavanemaga ollakse rahul, igal juhul keegi ei nimetagi kedagi asemele, mingeid uusi algatusi ei pakuta, ainult parteikontorites ette valmistatud üldsõnaline vaht demokraatiast ja rahva huvide eest seismisest. Aga ometigi hüppasid isegi tegutseva vallavalitsuse liikmed teise nimekirja. Mitmed lugupeetud eelmised valimised pikalt võitnud nimekirja esindajad ei kandideeri või isegi hüppasid konkureerivasse nimekirja. Mis viga on? Selline käitumine viitab ju nagu sellele, et eelmine võim on teinud suuri vigu, lausa pankrotistunud. Miks neid möödalaskmisi siis välja ei tooda?
Kus vaikitakse tõelistest põhjustest, sinna tulevad paratamatult asemele spekulatsioonid. Üks võimalus on see, et siin kohapeal pole keegi midagi saanud, millele ta arvab endal olevat võõrandamatu õiguse. Aga et neid nii palju on.
Teiseks on võimalus, et praegune vallavõim on kellelgi kaugemalt jalus oma mustade asjade ajamisel, ja kohalikud on oma tärganud suure poliitilise teadlikkusega lihtsalt marionettideks, „tankistideks”. Eks siin selle metsa ja maa ümber liigub ju igasugu tegelasi. Eriti kummastav on maakonnatasandi riigiametnike sekkumine. Oleme ju nii mõnedki kuulnud tubli tegutseja kohaliku mehe kurtmist peale maakonnas vajalike lubade järel käimist, et talle olevat lausa kahes kohas öeldud: kui te oma vallas asju korda ei saa oma „rohelistega”, siis näed sa vajalikke lube kui oma kõrvu. Mees siis kohe järgmisel päeval opositsiooni poolele korra loomist ette valmistama.
Isegi korrakaitseametnikud tunduvad olevat politiseerunud. Kui ikka politseikonstaabel karistab just valimisteks ajastatud räpaste valesüüdistuste ja kuulujuttude levitajat leebeima suulise noomitusega, siis tähendab see ju selget sõnumit ja poliitilist seisukohavõttu: nende vastu on kõik vahendid head ja õiged.
Eks tõenäoliselt ole ühendanud oma jõu ja mõistuse valimisnimekirjade kokkupanekul saamamehed siit- ja sealtpoolt Voosi kurku. Tõeliselt kahju on ainult sellest, et neil nii palju asjast mitte aru saavaid kaasajooksikuid on.

1 kommentaar:

  1. Rääkides erinevate nimekirjade esindajatega on tegelikult päris traagiline, et vennad ei anna endale absoluutselt aru, mida nad teevad...Minu jaoks on see täiesti uskumatu. Kui nendega pisut argumenteerida ning nad suudavad oma hetkeemotsioonid kõrvale heita, siis nõustuvad nad sinuga pea kõiges. Siis aga hakkab taas mängima just see, mida siin keegi ühes kirjatükis mainis-oluline ei ole see kellega OLLA, vaid see kellega MITTE OLLA.

    VastaKustuta