esmaspäev, 17. oktoober 2005

Asi on huvitav ja intrigeeriv, esimene prognoos

Valimistulemused on tulnud ja nagu oligi arvata, kõik otsad on veel lahti. Kuna rohkem määravad siinkandis siiski isikud, siis on väga oluline just volikokku pääsenud ja nende omavaheline klapp. Võimalikud on laias laastus kolm suhteliselt võrdset ja tõenäolist varianti ja lugematu arv vähemtõenäolisemaid variante. Panen nad enda arvamuse järgi järjekorda alates kõige tõenäolisemast.
1. Koalitsiooni moodustavad Isamaaliit ja Rahvaliit. Küll ainult 5 häält 9-st, aga siiski piisav, eriti kui arvestada seda, et Isamaaliit püsis nii keerulises kohas kui Vormsi võimul kogu eelmise valitsemisperioodi jooksul omades ainult 3 häält seitsmest.
Volikogu esimehe koht läheks Rahvaliidule ja vallavanem Isamaaliidust. Kuna vastavad ambitsioonid on kindlasti olemas, ei tohikski detailides kokkuleppimine olla suur küsimus.
2. Isamaaliit+"Talvitujad". Ka täiesti tõenäoline aga eriti pole näha volikogu esimehe kandidatuuri "talvitujate" poolt. Mis võiks viia mõttele, et hoopis volikogu esimees Isamaaliidust (kust siis ükskõik kes kolmest võiks selleks olla) ja vallavanem "talvitujatest". See oleks ka häälte arvu järgi loogiline, sest "talvitujad " kogusid siiski märgatavalt rohkem hääli. Aga siiski suhteliselt keeruline ja asjatut segadust tekitav kombinatsioon, mis ei tarvitse Isamaaliitu sugugi rahuldada.Lihtsam on minna kohe opositsiooni.
3. Isamaaliit jäetakse üldse võimukoalitsioonist välja ja "talvitujad" ning Rahvaliit lepivad omavahel kenasti kokku, mis oleks asja selguse huvides täiesti tervitatav, aga mida siiski hästi ei usuks. Opositsioon tugeva Isamaaliidu esinduse näol volikogus ja samuti rahva hulgas (populaarse vallavanema kõrvaletõrjumise pärast) on ilmselt talumatu.
Nii-et tundub esimene variant praegu see õige olevat. Eks näis.

2 kommentaari:

  1. Ei tea kas kusagilt on võimalik lugeda "talvitujate" valimiseelseid lubadusi? Kuidas on olnud nende seisukoht volikogu esimehe töö ning vallavanema valimise osas? Kuna ma ühe silmaga sain piiluda n.ö. "salajast dokumenti", siis esialgne mulje oli see, et lubatakse kõike seda, mis juba toimib. "Vormsi Sõnumitest" oli lugeda, et enamus kandideerivaid nimekirju oli nõus volikogu esimehe rolli laiendamisega ning töö tasustamisega.

    Aga minu jaoks üllatav oli muidugi suur häälte arv posti otsas istuvale vallavanemale. Sellist asja eelnevatest valimistest küll ei mäleta.

    Kuna "talvitujad" said kokku kõige rohkem hääli, siis ehk soovivad nad ja peavad õiglaseks volikogu esimehe kohta enda nimekirjale. Aga kellega nad koostööd soovivad teha, on juba iseküsimus. Kuna "talvitujate" nimekirjas on mitmed eelmise vallavalitsuse liikmed, siis ütlesid nad oma valikuga, et nad on praeguse vallavanema (või siis vallavalitsuse?) vastu.

    Igatahes, ootan põnevusega valimisjärgseid koalitsioonikõnelusi Vormsil!

    VastaKustuta
  2. Kohaliku valimisliidu "Ka Talvel Vormsil" valimiseelsed lubadused võis leida postkastist.Ja eks lähitulevik näitab kuidas lubadustega lood on.
    Üks lubadus oli, et lõpetada kiiresti valla poolelioleva maja remont.Ei tea kas on midagi kahe silma vahele jäänud, aga praegune valitsus lõi juba ehitusmeestega käed.
    Ja minu arvates koduõpe saare lapsi küll ei kollita, sest koolilaste arv tõusuteel.Aasta tagasi oli arvuks 16. Praegu juba 21!

    VastaKustuta