neljapäev, 27. oktoober 2005

Kõik on selge! Võim ka Vormsis jagatud!

Kõik läks kiiremini, kui arvasin. Tänased hääletused ja arutelu volikogus näitasid (tõenäoliselt isegi kirjalike) võimukokkulepete olemasolu, ja need ei ole ilmsesti ajutised nagu ma eelmises postituses ekslikult arvasin. Samuti peab tunnistama, et külapoliitikute politikaanluse asemel võib siin olla tegu vägagi suure poliitika telgitagustega.

Igal juhul osutus õigeks esialgse ennustuse kolmas, ehk siis arvatud kõige ebatõenäolisem variant: "Talvitujad" ja Rahvaliit leppisid omavahel kokku ja Isamaaliit jäeti kõrvale. Ainukese nüansina pidid nad Rahvaliidu lõhenemise tõttu kaasama ka Keskerakonna oma ainukese volinikuga. Ega ta ilus asjaajamine Rahvaliidu poolt ei olnud, sest vahetult pärast valimisi pakkus Rahvaliit kohaliku maakonna pomo suu läbi end ise Isamaale täiesti vastuvõetavatel tingimustel ja lubas ära rääkida ka Keskerakonna. Nüüd siis nuga selga omaenda poolt välja pakutud volikogu esimehe kandidaadile ja ära nulliti ka teise volikokku pääsenu, Rahvaliidule muuseas kõige rohkem hääli toonud Aime Piirsalu püüdlused midagi volikogus ära teha,sundides teda volikogust lahkuma. Et ruumi teha nüüd aseesimeheks valitud Teet Vainolale.

Nii-et tulemused sellised: häältega 5:4 esimeheks "talvitujate" esinumber Ivo Sarapuu ja aseesimeheks Rahvaliidu nimekirja asendusliige Teet Vainola. See, et ei järgitud head tava anda volikogu aseesimehe koht opositsioonile, oli tegelikult sümptomaatiline ja etteaimatav. Nimelt oli vastküpsenud koalitsioonil tingimata vaja testida oma kokkulepete pidamist.

Hullem on lugu muidugi siis, kui unustatakse ka ära hea komme anda revisjonikomisjoni esimehe koht opositsioonile. Aga millal siin varem on headest kommetest kinni peetud.

Vallavanema lahtikangutamine on muidugi alles ees ja see teema on teadagi valimistulemuste tõttu sensitiivsem. Aga vastavad kokkulepped on sõlmitud ja ära see tehakse. Imelik ja arusaamatu nurgatagune meetod on ainult välja mõeldud - konkurss. Nn. konkursi võitja määrab ju seesama volikogu poliitiline tahe. Huvitav, kas tõesti arvatakse, et Meelis ei kandideerigi, et saaks rahvale öelda: aga ta ise ei tahtnudki ja nüüd peame panema mõne teise. Või on vaja rahvale natukenegi tutvustada kuskilt kohaletoodud "musta hobust". Või ikkagi loodetakse juba kord läbipõrunud vallavanema Teet Vainola ilukõnele ja demagoogiale rahva meelsuse muutmisel. Võiks ikka oma tegelikud kokkulepped kohe realiseerida, mitte etendada komöödiaetendust: "Vormsi rahvas valib omale uut vallavanemat". Pealegi hoiaks ju hulga raha kokku.

No igal juhul juba järgmisel reedel koguneb volikogu vallavanema konkursi väljakuulutamiseks. Eks siis näe.

.

2 kommentaari:

  1. Huvitav oleks teada, kuidas saadakse sundida inimene väevõimuga volikogust lahkuma?!
    Headest tavadest rääkides, ka eelmistel valimistel oli nende järgimisega probleeme. Mitte midagi uut ei ole välja mõeldud.

    VastaKustuta
  2. No kasutatud meetodit või meetodeid täpselt ei tea, aga aimata võib. Kindlalt paistis inimese käitumise ja hädiste seletuste taustal vaid see, et vabatahtlikkusest oli asi kaugel

    VastaKustuta